avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Voi primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Voi primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil?

Am un copil de 1an si 2luni,actele pentru indemnizatie(600 roni) le-am depus anul acesta dupa concediul prenatal si anume in luna februarie,in aprilie am ramas insarcinata si voi naste luna viitoare in decembrie,vreau sa stiu daca beneficiez de
continuitate si anume daca voi primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:37, 19 Noiembrie 2010
da, veti primi si indemnziatie pentru cel de al doilea copil
1. Din Normele de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:

a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;

b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).

(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.

(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

2. Asadar daca nasterea are loc in timp ce sunteti inca in CCC pentru primul copil procedati in felul urmator:
- dupa nasterea copilului faceti o cerere catre angajator (anexati o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil) si solicitati prelungirea suspendarii CIM pana ce al doilea copil implineste 2 ani;
- apoi mergeti unde ati depus primul dosar pentru CCC, cu copie dupa certificatul de nastere al celui de al doilea copil, si solicitati prelungirea CCC pana ce al doilea copil implineste 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna irina maria irina maria Sunt Irina Maria, am un baietel de 8 luni si jumatate, sunt profesoara, primesc indemnizatie obisnuita, 85% din venitul ultimelor 12 luni. Am ramas insarcinata ... (vezi toată discuția)
Ccc, al doilea copil ciuahncristina ciuahncristina buna sunt in prenatal de noualuni si am ramas iara gravida .mai pot intra in prenatal iara in doi ani sau cat prind??sau trebuie sa merg la lucru?6 luni asa se ... (vezi toată discuția)
Gravida in perioada concediului pentru cresterea copilului agnes1999 agnes1999 Buna ziua, Fiica mea e in concediu pentru cresterea copilului pana noiembrie 2010 (atunci va implini copilul 2 ani). E gravida in luna a sasea, ar trebui sa ... (vezi toată discuția)