avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna

Sunt Irina Maria, am un baietel de 8 luni si jumatate, sunt profesoara, primesc indemnizatie obisnuita, 85% din venitul ultimelor 12 luni. Am ramas insarcinata si nu vreau sa renunt la copil, nu pot. Ce sanse am sa primesc indemnizatie si pt cel de-al doilea copil, care se va naste la aproximativ 1 an si 2 luni diferenta fata de primul?
Cel mai recent răspuns: mica_lu , utilizator 09:34, 20 Iulie 2010
1. Conform OUG 148/2005, daca nasterea are loc inainte de expirarea primului CCC atunci veti ramane in continuare in cel deal doile CCC si veti primi aceeasi indemnizatie ca si la primul CCC.
2. Iata ce spun Normele deaplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.
3. Dupa ce se naste cel de al doilea copil va duceti la angajator si solicitati prelungirea CCC pana ce al doilea copil implineste 2 ani (la cerere anexati copie dupa certificatul de nastere a copilului.
4. Cu aceasta cerere va duceti la Primarie, unde ati depus dosarul pentru primul CCC, si faceti si acolo o cerere de prelungire a CCC.

multumesc



Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti daca a intrat in vigoare prevederea de scadere a indemnizatiei de crestere a copilului cu 15%. Nu de alta, dar mie mi-au virat aceeasi suma si luna aceasta, adica nediminuata, si nu stiu daca imi vor lua banii inapoi sau... ce se va intampla?

Multumiri anticipate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc, al doilea copil ciuahncristina ciuahncristina buna sunt in prenatal de noualuni si am ramas iara gravida .mai pot intra in prenatal iara in doi ani sau cat prind??sau trebuie sa merg la lucru?6 luni asa se ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani anyca anyca Sunt in cocediu de crestere copil, fetita mea avand 1 an si 3 luni iar acum sunt insarcinata in 27 saptamani. Am 2 intrebari: 1. Mi se prelungeste CCC sau ... (vezi toată discuția)