avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC, al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC, al doilea copil

buna sunt in prenatal de noualuni si am ramas iara gravida .mai pot intra in prenatal iara in doi ani sau cat prind??sau trebuie sa merg la lucru?6 luni asa se aude!nu stiu sigur cum e!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:32, 1 Septembrie 2010
Va referiti la concediul pentru cresterea copilului de pana la doi ani?
De concediul prenatal beneficiati numai inainte de nasterea copilului.
1. Din Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

2. In cazul dvs. veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru primul copil.
3. Dupa ce nasteti va duceti la angajator, faceti o cerere (anexati si o copie dupa certificatul de nastere) de prelungire a suspendarii CIM pana ce al doile copil implineste 2 ani.
4. Apoi mergeti si la Primarie, unde ati fost si pentru primul copil si depuneti o copie dupa certificatul de nastere si veti completa o cerere pentru prelungirea CCC pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Voi primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil? Claudia Tarica Claudia Tarica Am un copil de 1an si 2luni,actele pentru indemnizatie(600 roni) le-am depus anul acesta dupa concediul prenatal si anume in luna februarie,in aprilie am ramas ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere pentru cel de-al 2lea copil arinica arinica sunt in concediu de crestere copil pana la data de 1august 2011. as vrea sa mai am un copil si stiu ca daca se va nastea inainte de aceasta data voi beneficia ... (vezi toată discuția)
Gravida in perioada concediului pentru cresterea copilului agnes1999 agnes1999 Buna ziua, Fiica mea e in concediu pentru cresterea copilului pana noiembrie 2010 (atunci va implini copilul 2 ani). E gravida in luna a sasea, ar trebui sa ... (vezi toată discuția)