avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... gravida in perioada concediului pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

gravida in perioada concediului pentru cresterea copilului

Buna ziua,
Fiica mea e in concediu pentru cresterea copilului pana noiembrie 2010 (atunci va implini copilul 2 ani). E gravida in luna a sasea, ar trebui sa nasca undeva pe la sfarsitul lunii iulie.
Cum se procedeaza in acest caz ? Va trebui sa intrerupa concediul de crestere al copilului si va lua concediul pre si post natal si va continua cu concediul de crestere al celui de al doilea copil ? Cum se calculeaza indemnizatia de concediu pentru cresterea celui de al doilea copil ? Cum ar trebui sa procedeze, ca sa primeasca aceeasi indemnizatie ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: agnes1999 , utilizator 11:14, 6 Mai 2010
1. Iata ce spun Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

2. Dupa nasterea celui de al doilea copil se duce la angajator si face cerere (la care ataseaza certificatul de nastere a celui de al doilea copil) de prelungire a suspendarii contractului individual de munca (CIM) pana ce al doilea copil implineste 2 ani.
3. Indemnizatia de CCC este aceeasi.
4. Se duce unde a depus dosarul pentru primul copil, cu certificatul de nastere si cu cererea de prelungire a suspendarii CIM (aprobata de angajator) si i se prelungeste plata indemnizatiei.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire ccc 1 pentru tata ContSters169368 ContSters169368 prelungirea concediului de crestere pentru tatal aflat in plata, pentru primul copil expira in mai 2011, in ianuarie se va naste al doilea, cum procedeaza ... (vezi toată discuția)
Ccc, al doilea copil ciuahncristina ciuahncristina buna sunt in prenatal de noualuni si am ramas iara gravida .mai pot intra in prenatal iara in doi ani sau cat prind??sau trebuie sa merg la lucru?6 luni asa se ... (vezi toată discuția)
Voi primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil? Claudia Tarica Claudia Tarica Am un copil de 1an si 2luni,actele pentru indemnizatie(600 roni) le-am depus anul acesta dupa concediul prenatal si anume in luna februarie,in aprilie am ramas ... (vezi toată discuția)