avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intoarcere la servici dupa cic al celui de al 3-lea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intoarcere la servici dupa cic al celui de al 3-lea copil

buna ziua, Ma numesc valentina blejan si am lucrat aproape 10ani intr-o societate particulara cu profil comercial.In prezent sunt in cic cu primul copil din 9.02.2009 si primesc o indemnizatie de 1600ron(1400 dupa taierea de 15%);urmeaza sa nasc in decembrie al doilea copil pt care voi primi aceeasi indemnizatie si va trebui sa-mi prelungesc cic.Deoarece eu si sotul meu ne dorim si al 3-lea copil intrebarea ar fi:daca firma la care lucrez este obligata sa-mi pastreze postul in cazul prelungirii cic cu al treilea copil si daca voi primi aceeasi indemnizatie? Va multumesc anticipat pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:27, 9 Iulie 2010
1. Daca urmatoarele doua nasteri au loc inainte de terminarea CCC anterior veti primi aceeasi indemnizatie, in continuare, pana cel de al treilea copil va implini 2 ani, asa cum spune Norme deaplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

2. Angajatorul nu este obligat sa va pastreze postul dar nu va poate concedia in perioadele cat sunteti in CCC. Pe postul dvs.(daca nu il desfiinteaza) poate angaja pe altcineva numai cu CIM pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC.

3. Iata ce spune si Legea 202/2002:
Art.10... (7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere şi ingrijire a copilului în varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul în timpul absentei.

4. Pana veniti dvs. din al treilea CCC mai este timp si se mai pot intampla multe, asa ca nu va faceti griji de pe acum.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna irina maria irina maria Sunt Irina Maria, am un baietel de 8 luni si jumatate, sunt profesoara, primesc indemnizatie obisnuita, 85% din venitul ultimelor 12 luni. Am ramas insarcinata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc - al treilea copil valentina blejan valentina blejan Am nascut primul copil in februarie 2009.In prezent sunt in cic cu cel de-al doilea copil ,nascut pe 5 decembrie 2010, deci am trecut dintr-un cic in ... (vezi toată discuția)
Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina cic pentru primul copil - firma in insolventa juridica Ramona2010 Ramona2010 Buna ziua, ma aflu in CIC pana in noiembrie 2010, iar in octombrie 2010 urmeaza sa dau nastere celui de-al 2-lea copil. Firma la care am lucrat se afla in ... (vezi toată discuția)