avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Insarcinata in timpul concediului pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Insarcinata in timpul concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani

Sunt in cocediu de crestere copil, fetita mea avand 1 an si 3 luni iar acum sunt insarcinata in 27 saptamani.
Am 2 intrebari:
1. Mi se prelungeste CCC sau trebuie sa intru in pre-post natal?
2. Am dreptul de a primi la a doua nastere prima de nastere de la angajator?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:13, 11 Septembrie 2010
1. Vi se va prelungi CCC numai daca veti naste in timpul acestuia.
2. Da, aveti dreptul la ajutorul de nastere acordat de angajator.
Din Normele de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate ionela calugaru ionela calugaru Ma aflu in concediul de cresterea copilului pana la data de 2 mai 2011.Daca raman insarcinata in aceasta perioada , mai beneficiez de concediul de maternitate ... (vezi toată discuția)
Voi primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil? Claudia Tarica Claudia Tarica Am un copil de 1an si 2luni,actele pentru indemnizatie(600 roni) le-am depus anul acesta dupa concediul prenatal si anume in luna februarie,in aprilie am ramas ... (vezi toată discuția)
Gravida in perioada concediului pentru cresterea copilului agnes1999 agnes1999 Buna ziua, Fiica mea e in concediu pentru cresterea copilului pana noiembrie 2010 (atunci va implini copilul 2 ani). E gravida in luna a sasea, ar trebui sa ... (vezi toată discuția)