avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina CIC pentru primul copil - firma in insolventa juridica

Buna ziua,
ma aflu in CIC pana in noiembrie 2010, iar in octombrie 2010 urmeaza sa dau nastere celui de-al 2-lea copil.
Firma la care am lucrat se afla in insolventa juridica.
Care va fi procedura pentru:
- concediul de sarcina si lehuzie (unde trebuie depuse concediile medicale si cine va acorda banii aferenti acestora);
- prelungirea CIC-ului (acte necesare pentru dosar)
- cum se va calcula indemnizatia pentru cel de al 2-lea CIC? (85% din media venitului din ultimele 12 luni - adica 85%din indemnizatia actuala, sau 85% din media venitului din ultimele 12 luni anterioare primei nasteri?)

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 18 Septembrie 2010
1. Nu mai aveti nevoie nici de concediu de maternitate, nici de cele 42 de zile. Veti primi, in continuare, aceeasi indemnizatie pana ce al doilea copil implineste 2 ani.
2. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
...
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
...
Va multumesc pentru sfat. Asa voi proceda: am sa cer desfacerea CIM cu art 65 alin 1 Codul Muncii. Insa am acum o alta intrebare: daca fac cerere de incetare suspendare CIM acest lucru nu atrage dupa sine si iesirea din CIC? Dupa ce mi se desface CIM-ul trebuie sa fac iar dosar de revenire in CIC?
Daca faceti cerere de incetare a suspendarii , inseamna ca renuntati la CCC.

Daca c.i.m. inceteaza in baza art.65 alin.1 C.mun. , puteti intra in somaj si apoi suspendati somajul si reintrati in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, urmand ca la terminarea acestuia sa reintrati in somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cel de-al doilea copil persida80 persida80 buna ziua, momentan ma aflu in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. urmeaza sa nasc al 3-lea copil cand cel de-al 2-lea va implini ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere pentru cel de-al 2lea copil arinica arinica sunt in concediu de crestere copil pana la data de 1august 2011. as vrea sa mai am un copil si stiu ca daca se va nastea inainte de aceasta data voi beneficia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mnd mnd Buna ziua, In cazul in care o mama are contractul suspendat pentru crestere copil in varsta de pana la doi ani si naste al doilea copil in timpul acestui ... (vezi toată discuția)