avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pentru cel de-al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pentru cel de-al doilea copil

buna ziua,

momentan ma aflu in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. urmeaza sa nasc al 3-lea copil cand cel de-al 2-lea va implini aprox. 1 an si 2 luni.

intrebarea mea este:
pentru perioada cand cei doi copii vor avea varstele sub 2 ani (e vorba de aprox.10 luni) e posibil sa primesc indemnizatie pentru amandoi, tinand cont ca pentru gemeni se acorda indemnizatie pentru fiecare dintre copii?
in ideea ca indemnizatia se acorda pentru copil, n-ar fi discriminatoriu ca timp de 10 luni unul dintre copii sa nu beneficieze de indemnizatie?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: persida80 , utilizator 18:44, 10 Octombrie 2010
1. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
...
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
...
2. Asadar situatia nu este aceeasi ca la gemeni.
stiu ca prin actuala legislatie asa este. insa mi se pare discriminatorie. daca as fi in CCC si as naste gemeni, as primi 2 indemnizatii, dar in situata mea daca copiii sunt nascuti la 1 an si 2 luni diferenta, unul este privat de indemnizatie timp de 10 luni.
as vrea sa stiu daca prin instanta s-ar putea sa obtin indemnizatie pentru amandoi? probabil un avocat mi-ar putea da un raspuns.

va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina cic pentru primul copil - firma in insolventa juridica Ramona2010 Ramona2010 Buna ziua, ma aflu in CIC pana in noiembrie 2010, iar in octombrie 2010 urmeaza sa dau nastere celui de-al 2-lea copil. Firma la care am lucrat se afla in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil constandache loredana constandache loredana Buna ziua.Sunt mama unui baiat de 1 an si 10 luni si a unei fetite de 2 luni jumatate.Beneficiez de indemnizatia de crestere copil pentru baiat pana in luna ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil nico1_ro nico1_ro Sunt in crestere copil, primul copil implineste 2 ani pe 5 decembrie 2010, al doilea copil se va naste pe 7 ianuarie 2011. 1. Cum se calculeaza indemnizatia ... (vezi toată discuția)