avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

Sunt in crestere copil, primul copil implineste 2 ani pe 5 decembrie 2010, al doilea copil se va naste pe 7 ianuarie 2011.
1. Cum se calculeaza indemnizatia pt crestere copil de la 2 la 3 ani pt primul copil ? (mentionez ca are certificat )
2. Daca nu as solicita indemnizatia mentionata la pct 1, cum s-ar calcula indemnizatia pentru al 2-lea copil ?
3. Trebuie sa iau vreun concediu medical dupa nasterea celui de al 2-lea copil ?
Cel mai recent răspuns: nico1_ro , utilizator 13:04, 2 Noiembrie 2010
1. Daca copilul are certificat de handicap se va acorda aceeasi indemnizatie pana ce copilul implineste 3 ani.

2. De multe ori legea explica mai bine decat noi. Va redau din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.

3. - Daca nu solicitati prelungirea CCC1 pana la 3 ani trebuie sa faceti cerere catre angajator de incetarea a suspendarii CIM pentru CCC1 si reluare a activitatii cu data de 06.12.2010, in baza aceluiasi CIM.
- Din aceeasi zi, de 06.12.2010, prezentati certificat concediu de maternitate si apoi reluati procedura de intrare in CCC2, asa cum ati procedat si la primul copil.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea celui de-al doilea copil vflorynna vflorynna am si eu cateva nelamuriri cu privire la cic. ce se intampla daca depasim cic1? eu am intrat in cic1 pe data de 14.02.2009 deci se incheie pe 14.02.2011 iar al ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mira_ mira_ Daca se naste al 2-lea copil pe perioada concediului de crestere copil ce indemnizatie primesc pentru cel de-al 2-lea copil? Minimul sau aceeasi suma pe care ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil paiora paiora Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum ... (vezi toată discuția)