Concediul pentru cresterea copilului se terminat la data in care copilul implineste 2 ani. Daca nasterea celui de-al doilea copil are loc dupa ce se termina cic1, faceti o cerere de reluare a activitatii incepand cu ziua urmatoare celei in care primul copil implineste 2 ani si intrati cu aceeasi zi in concediul de maternitate pentru cel de-al doilea copil, apoi in cic2. Nu este obligatoriu sa va luati toate cele 126 zile calendaristice de concediu de maternitate la care aveti dreptul, obligatorii sunt doar cele 42 zile calendaristice de lauzie.
1. Ultima zi de CCC1 este ziua in care copilul implineste 2 ani. In urmatoarea zi trebuie sa reluati activitatea.
2. Pentru a intra in CCC2 sunt necesare aceleasi acte ca si pentru CCC1.
3. Va redau din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 8 - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:
a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;
b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.
(3) În situaţia prevăzută la alin.(1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.
4. Tineti cont si de ce a spus colega mea @elena savciuc.
5. Ce inseamna ca firma nu mai este? Daca este in lichidare sau reorganizare judiciara are un lichidator judiciar care administreaza firma si va adresati lui. In acest caz pentru plata certificatului de maternitate va puteti adresa si Casei de Asigurari de Sanatate.