Buna ziua! Cu schimbarea prenumelui minorului, daca motivul nu exista printre "cauzele" enumerate in O.G. 41/2003, cum se procedeaza? Sunt intr-o situatie (aleg ca asta sa fie doar aparent) fara iesire. Practic eu de la bun inceput nu mi-am putut inscrie fetita in Certificatul ei de Nastere, cu adevaratul ei prenume. Nu stiu de ce cred ca sunt caz unic:">
La inceputul lunii ianuarie a.c. am depus dosarul la primaria de care apartin, pentru adaugarea prenumelui romanesc de botez fetitei mele, cu care este inscrisa si in Certificatul de Botez si mi s-a spus ca in 3 luni se rezova dosarul, primesc raspunsul sau daca nu, sa sun. Au trecut aproape 5 luni, am sunat si nu se stie nimic.
Mai precis, este un motiv lingvistic: fetita s-a nascut acum 1 an in R.P. Chineza unde, din motive lingvistice nu a putut fi inregistrata la autoritatile chineze cu prenumele ei romanesc de botez, in limba chineza neexistand caractere, respectiv silabe care sa corespunda celor care formeaza prenumele romanesc. Iar de scris prenumele cu litere latine, au refuzat. Viceconsulul roman din China mi-a zis ca la eliberarea Certificatului de Nastere romanesc, conform legii, fetita va fi inregistrata la autoritatile romane direct cu prenume romanesc; doar ca la eliberarea certificatului a lucrat colegul dumnealui care a refuzat sa-i scrie prenumele romanesc, motivand ca nu are acest drept (sa zicem ca primul viceconsul a zis doar o "teorie" de-a dumnealui, dar eu cunosc un astfel de caz in Grecia, unde copilul a fost inregistrat la autoritatile grecesti cu prenume grecesc, iar la cele romane cu prenume romanesc si legea ar trebui sa fie una singura, nu cu interpretari).
La primarie mi s-a spus din start ca nu prea am sanse pentru ca nu apare "motivul lingvistic" in lista O.G. 41/2003.
Unde sa ma adresez daca nici dupa aproape 5 luni nu primesc raspuns? Daca se respinge cererea as putea sa o depun iar si sa anexez declaratiile notariale ale prietenilor care au participat la botezul fetitei? Sa motivez ca toata lumea o cunoaste cu prenumele romanesc, inclusiv prietenii chinezi? Sa fac referire la O.G. 41/2003, Cap. II, Art. 4, Alin. 2, pct. b): când persoana în cauză a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină, făcând
dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume?
Doar ca fetita are doar 1 an, deci nu se poate vorbi de..profesie...