Buna ziua,
As dori sa cunosc care sunt posibilitatile legale de schimbare atat a numelui, cat si a prenumelui in cazul unei persoane fizice majore. Fac urmatoarele precizari: doresc sa iau numele mamei mele dinainte de casatorie si doresc sa renunt la un prenume, in conditiile in care mama nu este divortata de tata (mama are in continuare numele tatalui care este decedat). As dori sa aflu care este cea mai rapida si cea mai simpla modalitate de rezolvare.
Va multumesc anticipat pt. raspunsurile dvs.
Persoana care solicitã schimbarea numelui pe cale administrativã va trebuie sa depuna o cerere la serviciul public comunitar de evidentã a persoanelor, denumit serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, în a cãrui razã teritorialã îsi are domiciliul.
Cererea de schimbare a numelui trebuie sã fie motivatã prin unul dintre cazurile prevãzute de O.G. 41/2003 si sã fie însotitã de urmãtoarele acte:
a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilã ale persoanei care solicitã schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea cãruia sã nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimtãmântul, dat în formã autenticã, al celuilalt sot, în cazul schimbãrii numelui de familie comun purtat în timpul cãsãtoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autoritãtii tutelare, atunci cand este cazul (art. 7 din O.G. 41/2003)
e) cazier judiciar si cazier fiscal
f) orice alte acte pe care solicitantul le considerã necesare pentru motivarea cererii sale.
Va multumesc pt. raspuns, dar din pacate am verificat motivele temeinice, precum si cele considerate justificate si nu ma regasesc in niciuna din situatii. Drept urmare, va rog sa imi spuneti daca mai exista si o alta modalitate de solutionare, intrucat imi doresc 100% schimbarea numelui si a prenumelui (de fapt prenumele presupne renuntarea la unul dintre ele, avand 2 prenume, nu stiu daca are importanta ordinea, eu vreau sa renunt la primul prenume, pastrandu-l pe cel de-al doilea). Trebuie sa existe o modalitate de solutionare.
Data post: Marti, 2 Decembrie 2008, 20:37
Subiect: RE: Schimbare nume si prenume persoana majora
Exista cumva si o posibilitate de schimbare a numelui si a prenumelui pe cale judecatoreasca, daca nu ma incadrez in niciunul din motivele temeinice, precum si cele considerate justificate din O.G. 41/2003?
Va multumesc
Da, se poate, dar noi nu ştim ce motive aveţi dv. Că dacă ele sunt la limita celor din ordonanţă, puteti convinge, poate, vreo instanţă...
Că aşa vrea cineva insă, ăsta nu e motiv...
Repet: depinde de motivaţia dv. Dacă o aflăm vă putem spune şi in ce măsură puteţi încerca.
Buna seara,
Motivatia este alcatuita din urmatoarele aspecte: colaborare cu securitatea a bunicului patern, chemarea in judecata a unicului nepot de fiu predecedat in conditiile in care acesta era minor, precum si dezmostenirea unicului nepot de fiu predecedat.
Multumesc si astept cu nerabdare solutiile. Daca sunt mai multe, as dori sa aflu care este cea mai eficienta dpdv timp si costuri. De retinut, doresc sa iau numele bunicilor materni si sa renunt la un prenume din cele 2 pe care le detin in prezent. Motivarea strict numia la prenume nu exista cel putin momentan. (privita dpdv al documentelor existente).
Nu am inteles explicatiile dv., ce legatura au ele cu prefectura sau castravetii mei din boxa...
Ce legatura are numele dv. cu bunicul, chemarea de catre cine in ce judecata si cum ar schimba asta numele etc.
Dezmostenirea de care spuneti nu e posibila si nici nu se schimba cu nimic din cauza numelui.
Solutii eficiente pentru toata lumea nu exista. Daca pentru a face un lucru exsta mai multe solutii legale, fiecare om isi stabileste singur care e cea mai eficienta pentru el dpdv timp-bani.
De exemplu, din punctul meu de vedere, nu e eficient a cere sfaturi pe forumuri, caci dureaza mult, nu sunt complete si nici nu se bazeaza pe intreaga situatie de fapt.
Dar dv. ati ales solutia asta, de aceea repet: eficienta o apreciaza fiecare pentru el sau avocatul in functie de cate cunoaste despre clientul lui... Dar nu exista, sa spunem, 5 solutii, dintre care una e eficienta pentru toata lumea.
Altfel, o legislatie chiar proasta ar permite mai multe solutii, dintre care 4 non-eficiente, nu credeti?
Di pacate, nu vad sa existe solutii pentru ceea ce doriti dv. Poate puteati forta o cerere, dar nu prea doriti sa dati amanunte si in lipsa datelor atat putem face... Informatia e baza meseriei noastre, atata timp cat informatiile date de mine sunt mai multe decat cele date de dv. inseamna ca sunt mici sanse ca solutia mea, juridic vorbind, sa fie una intemeiata.
Poate depuneti ceva efort sa ne scrieti mai multe.
Divort
Vlad2013
In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)