avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume si prenume persoana majora
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume si prenume persoana majora

Buna ziua,
As dori sa cunosc care sunt posibilitatile legale de schimbare atat a numelui, cat si a prenumelui in cazul unei persoane fizice majore. Fac urmatoarele precizari: doresc sa iau numele mamei mele dinainte de casatorie si doresc sa renunt la un prenume, in conditiile in care mama nu este divortata de tata (mama are in continuare numele tatalui care este decedat). As dori sa aflu care este cea mai rapida si cea mai simpla modalitate de rezolvare.
Va multumesc anticipat pt. raspunsurile dvs.
buna ziua....in legatura cu shimbarea prenumelui...eu nu as vrea sal schimb dar vreau sami mai pun un prenume, dupa care ma stie toata lumea...adik pe mine in acte ma cheama paraschiva, dar toata lumea ma stie de paula,de cand eram mica ... si ma gandeam sami trec in acte si paula...credeti ca este posibil, adik se incadreaza in art 4 alin 2, lit b?
Buna ziua! Cu schimbarea prenumelui minorului, daca motivul nu exista printre "cauzele" enumerate in O.G. 41/2003, cum se procedeaza? Sunt intr-o situatie (aleg ca asta sa fie doar aparent) fara iesire. Practic eu de la bun inceput nu mi-am putut inscrie fetita in Certificatul ei de Nastere, cu adevaratul ei prenume. Nu stiu de ce cred ca sunt caz unic:">

La inceputul lunii ianuarie a.c. am depus dosarul la primaria de care apartin, pentru adaugarea prenumelui romanesc de botez fetitei mele, cu care este inscrisa si in Certificatul de Botez si mi s-a spus ca in 3 luni se rezova dosarul, primesc raspunsul sau daca nu, sa sun. Au trecut aproape 5 luni, am sunat si nu se stie nimic.

Mai precis, este un motiv lingvistic: fetita s-a nascut acum 1 an in R.P. Chineza unde, din motive lingvistice nu a putut fi inregistrata la autoritatile chineze cu prenumele ei romanesc de botez, in limba chineza neexistand caractere, respectiv silabe care sa corespunda celor care formeaza prenumele romanesc. Iar de scris prenumele cu litere latine, au refuzat. Viceconsulul roman din China mi-a zis ca la eliberarea Certificatului de Nastere romanesc, conform legii, fetita va fi inregistrata la autoritatile romane direct cu prenume romanesc; doar ca la eliberarea certificatului a lucrat colegul dumnealui care a refuzat sa-i scrie prenumele romanesc, motivand ca nu are acest drept (sa zicem ca primul viceconsul a zis doar o "teorie" de-a dumnealui, dar eu cunosc un astfel de caz in Grecia, unde copilul a fost inregistrat la autoritatile grecesti cu prenume grecesc, iar la cele romane cu prenume romanesc si legea ar trebui sa fie una singura, nu cu interpretari).

La primarie mi s-a spus din start ca nu prea am sanse pentru ca nu apare "motivul lingvistic" in lista O.G. 41/2003.

Unde sa ma adresez daca nici dupa aproape 5 luni nu primesc raspuns? Daca se respinge cererea as putea sa o depun iar si sa anexez declaratiile notariale ale prietenilor care au participat la botezul fetitei? Sa motivez ca toata lumea o cunoaste cu prenumele romanesc, inclusiv prietenii chinezi? Sa fac referire la O.G. 41/2003, Cap. II, Art. 4, Alin. 2, pct. b): când persoana în cauză a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină, făcând
dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume?
Doar ca fetita are doar 1 an, deci nu se poate vorbi de..profesie...

Va multumesc anticipat!
Sunt interesata de schimbarea prenumelui meu care provine dintr o limba straina, mai exact din limba greaca. Ma numesc Sintia in acte, dar forma corecta este CYNTHIA. M-am nascut pe vremea raposatului si din ce mi-au spus parintii mei, la starea civila persoana de acopo a refuzat sa ma treaca CYNTHIA pe motiv ca nu ar fi romanesc (de-alde comunismului). Care sunt sansele sa imi fie acceptata cererea? In odonanta, scrie ceva de numele traduse gresit. M-as putea incadra in aceasta categorie? E oarecum o forma tradusa. Sintia e transcrierea fonetica a Cynthia.
Buna seara!
As dori sa-mi schimb numele din Annamaria in Anamaria.Imi puteti spune va rog daca ar fi posibil acest lucru?

daca motivul nu exista printre "cauzele" enumerate in O.G. 41/2003, cum se procedeaza?


Art. 4. - (1) Cetăţenii români pot obţine, pentru MOTIVE TEMEINICE, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui ...
(2) Sunt considerate ca INTEMEIATE cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
a)...
b)...
...
m) alte asemenea cazuri TEMEINIC JUSTIFICATE

(3) Sunt de asemenea considerate justificate şi cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
a)...
...
h)...


Altfel spus, "cazurile" enumerate de art. 4 din OG 41/2003 sunt doar EXEMPLIFICATIVE si nu LIMITATIVE

Daca situatia particulara ...se izbeste/se potriveste/se nimereste cu una din situatiile enumerate de text, atunci nu mai trebuie sa curga prea multa cerneala (nu mai trebuie tocita o cantitate prea mare de unghii pe tastatura) pentru o MOTIVARE a cererii. (o expunere in cuvinte putine a cazului care se izbeste perfect cu litera ... din textul art. 4, devine de ajuns, fara prea mute "floricele" de prisos)

Daca situatia particulara ...seamana, dar nu rasare, cu una din situatiile enumerate acolo (pare ca ar fi apropiata de unul din cazurile enumerate, dar nu se potriveste exact pe text) ... ori nu se regaseste nici cea mai mica asemanare cu vreunul din cazuri, dar exista totusi MOTIVE (aici nu poate fi exclus un anume grad de subiectivism) atunci e nevoie de o motivare/justificare TEMEINICA SI CONVINGATOARE.

Deci, orice schimbare este TEORETIC posibila ...atata vreme cat reusiti sa o motivati CONVINGATOR. (e valabil si pt. dvs. @bamn)

Problema omului direct implicat este aceea ca e ...mult prea subiectiv, subiectivism care il impiedica sa gaseasca argumente ... temeinice si obiectiv relevate.

Din pricina asta e bine ca omul direct implicat sa apeleze la un avocat, macar pentru motivarea cererii. (avocatul, de cand e el avocat ... motiveaza si tot motiveaza la diverse cereri). Pe de alta parte, avocatul este o prima ...cheie de verificare. Ar trebui sa fie convins el insusi, pentru a putea sa ...convinga la randul lui, caci ...cea mai sigura cale pentru a nu reusi intr-o cerere este ...sa nu crezi in ea. (Daca dupa ce am ascultat si ras-acultat aceleasi explicatii/motive mi-e imi zabarnie in cap doar faptul ca persoana din fata mea a dormit rau azi nopate si nu-i mai place de dimineata numele cu care s-a sculat, atunci ii zic cinstit ca n-are nicio sansa sa convinga pe cineva).

Motivele difera de la caz la caz si NU EXISTA RETETE.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea prenumelui consselo consselo Am si eu o intrebare daca se poate :) am un nume si un prenume...atat. Pe certificatul de botez am trecut pe langa prenumele meu si prenumele : Alexandra. ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa mama danaro danaro Cum trebuie procedat in cazul schimbarii numelui dupa mama in cazul in care parintii sunt divortati de 25 de ani si baiatul, de 24 de ani, doreste sa poarte ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume copil SHAMMY SHAMMY Buna ziua. As dori sa stiu daca pot schimba un prenume al copilului din certificatul de nastere, avand in vedere urmatoarea motivare: unuia dintre parinti nu ... (vezi toată discuția)