Numele
Art. 85 c.civ.
Schimbarea numelui pe cale administrativă
Cetăţenii români pot obţine, în condiţiile legii, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.
Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile O.G. nr. 41/2003 actualizata.
Schimbarea numelui pe cale administrativă
Art. 4
(1)Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
.....................................
(3)Sunt de asemenea considerate justificate şi cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
.............................
f)când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;
Art. 6
(1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:
a)copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b)un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a IIl-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
c)consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d)copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7;
d1)cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e)orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
................................................
lit c) si d) nu sunt aplicabile in cazul dvs.