avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume dupa mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume dupa mama

Cum trebuie procedat in cazul schimbarii numelui dupa mama in cazul in care parintii sunt divortati de 25 de ani si baiatul, de 24 de ani, doreste sa poarte numele mamei in locul celui actual, al tatalui. As dori amanunte pentru solutionarea acestui caz.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:08, 13 Iulie 2013
Gasiti indrumare aici

[ link extern ] /

Cu respect !
Ultima modificare: Joi, 11 Iulie 2013
Sorin Farcas, Consilier juridic
Numele
Art. 85 c.civ.
Schimbarea numelui pe cale administrativă
Cetăţenii români pot obţine, în condiţiile legii, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.

Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile O.G. nr. 41/2003 actualizata.
Schimbarea numelui pe cale administrativă
Art. 4
(1)Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.
.....................................
(3)Sunt de asemenea considerate justificate şi cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
.............................
f)când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;

Art. 6
(1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială.
(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:
a)copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b)un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a IIl-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
c)consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d)copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7;
d1)cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale solicitantului;
e)orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
................................................
lit c) si d) nu sunt aplicabile in cazul dvs.
Parintii sunt divortati de 25 de ani, nu prea imi pare ca motivul mai subzista... Care e motivul actual al dv.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de fata! Keri Cristina Keri Cristina Bună! Eu am divorțat acum 3 ani jumătate! Și fostul soț fiind de acord am păstrat numele lui! Acuma întrebarea mea este dacă pot sa revin la numele de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie dribler dribler Buna seara. am si eu o nelamurire. Am 23 ani si vreau sa imi schimb numele de familie din cauza ca e format din 2 nume (Dumitrescu-Mihai). numele de familie e ... (vezi toată discuția)