buna ziua!
in masa succesorala a tatalui intra cota parte de 5/8, cota parte indiviza de 3/8 este a dvs dupa succesiunea mamei.
din cota parted e 5/8 dvs mai culegeti 15/32, iar mama vitrega cota parte de 5/32, asta cu privire la imobilul ap.
mariuspe a scris:
Mentionez ca tata a avut 3 proprietati:
1. casa la tara, dobandita prin mostenire de la bunica mea (certificat de mostenitor inainte de a 2 a casatorie)
2. apartament cumparat cu mama acum 30 de ani, la fel inainte de a 2 a casatorie
3. apartament cumparat impreuna cu a 2 a sotie.
Pe mine ma surprinde cum legea permite celei de-a 2 a sotii sa aibe drepturi la proprietatile de la punctele 1 si 2. Asa sa fie?
La moartea unei persoane se determina intai masa succesorala ramasa de pe urma ei. La momentul acesta nici nu ne intereseaza cine va primi si ce, ne intereseaza sa reconstituim averea defunctului (de fapt nu numai averea ci si obligatiile; nu numai activul, ci si pasivul).
In masa succesorala a tatalui intra.
- cota de 1/1 din casa de la tara (pentru ca bunul in intregul lui era al tatalui)
- cota de 5/8 din aparamentul de la pct 2 (restul de 3/8 va apartine dvs. in calitate de mostenitor al mamei, deci acest din urma 3/8 nu are ce sa caute in masa succesoarala a tatalui)
- cota de 1/2 din apt. de la pct 3 (restul de 1/2 apartine in proprietatea sotiei lui de-a 2-a, parte pe care ea a dobandit-o prin cumparare. In masa succesorala a tatalui intra doar partea LUI din acesta proprietate si care este, teoretic, pana la proba contrara 1/2).
Acesta masa (si sunt convinsa ca asa este ea descrisa in Certificatul de mostenitor) trebuie impartita.
Abia acum cautam sa vedem cine vine la mostenire. Si contatam ca avem o sotie supravietuitoare si un copil al defunctului.
Si atunci, legea aceea din '44 si codul civil, privite in corelatie, ne povestesc ca
- sotia supravietuitoare va primi 1/4 din masa succesorala
- restul de 3/4 primeste copilul.
Abia legea aceea din 1944 a facut "dreptate" sotului supravietuitor. Pentru ca sub imperiul Codului civil de pe vremea lui Cuza (in vigoare inca, pana il vom avea pe cel nou) situatia sotului supravietuitor era foarte nefavorabila. El dobandea mostenirea lasata de defunct abia dupa ultimul colateral de gradul al doisprezecelea. (era cam egal cu ...niciodata).
[ link extern ] ... /
Conform legii 319/1944 sotul supravietuitor are dreptul la o anumita cota parte din bunurile existente in masa succesorala a defunctului. Cititi legea si o sa va edificati cu siguranta. Aveti linkul mai sus!
Si da , are dreptul la cota parte din toate punctele enumerate-1,2 si 3!
Dupa parerea mea nu sunt convins ca cea de a doua sotie ar trebui sa vina la bunurile detinute de tatal d-voastra. la punctele 1 si 2 din enuntul d-voastra.
Sfatul meu este sa consultati un avocat care sa vada toate inscrisurile si eventual sa atace certificatul de mostenitor emis ca urmare a decesului tatalui d-voastra.