sunt 2 propozitii care zic ceva de genu....1)o sfoara are 10 m si 2) o sfoara are 15 m. Voi ce ati raspunde la intrebarea asta?
Eu clar numai cu studii mele economice si cu logica mea as zice ca sfoara are 15 m.
De ce oare sa interpretez aceasta prima de vacanta ca o indemnizatie de concediu?
Plus ca in regulamentele interne si in alte documente nu se specifica ce inseamna indemnizatie, spor etc.
Institutia nu este o institutie publica, este un ONG
si ....de ce sa nu am castig de cauza cand este vorba de 2 fraze contradictorii in același articol...?
mai mult este vorba despre o prima de vacanta, dupa cum reiese si de mai sus
intrebarea mea este totusi, avand in vedere textul astfel aprobat de CCM, in instanta as avea de castigat eu sau institutia?
prima de concediu de care vorbesc este o prima de vacanta
CCM pe care il avem este da, unul "nefericit" dar problema este daca in instanta datorita acestei abordari nefericite, institutia ar castiga sau daca ar tb sa restitui banii incasati.
Eu unul cred ca este un " viciu de procedura", respectiv de CCM care mi-ar da dreptate.
Oricum, in instante in conflictele cu angajatorul, angajatul este protejat de legislatia muncii.
plus ca
salariul brut = Toate veniturile brute din munca, constand din salariul de baza, precum si din adaosurile salariale corespunzatoare cu munca prestata.
pai nu, sunt doua fraze in contradictie:
1. primă de concediu este egală cu salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
2. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu.
In prima fraza nu zice nicaieri de salariul brut, ci numai de salar de incadrare, pentru ca apoi in fraza 2 sa vina si sa zica ca de fapt prima este egala cu salariul brut.
Daca ar fi zis ca prima de concediu este formata din salariul de incadrare plus indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent ar fi fost clar, dar aici eu nu este asa.
Mai mult departament financiar eu zic ca a procedat corect luand in considerare numai ultima fraza pentru ca nu puteau lua fara ore suplimentare, pentru ca apoi sa vina fraza 2 si sa le dea in cap ca nu au aplicat bine.
da, dar este specificat urm:
. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu.
Va supun atentie urmatoarea speta
In institutia noastra se acorda o prima de concediu pentru angajati.
Conditiile acordarii acestei prime sunt stipulate in contractul colectiv de munca, sectiunea corespunzatoare. Anterior plecarii in concediu angajatul trebuie sa depuna cererea de concediu in care sa adauge la final si faptul ca isi cere prima de concediu.
In luna anterioara plecarii mele in concediu am avut ore suplimentare platite corespunzator.
Nivelul primei care mi s-a acordat este nivelul salariului brut din ultima luna de lucru(cu tot cu ore suplimentare).
Acum la ceva vreme dupa ce am luat aceasta prima, directorul a cosiderat ca departamentul financiar a gresit atunci cand a acordat aceasta prima si ca nu tb luat si ore suplimentare in calculul ei.
textul din contractul colectiv este ambiguu si prevede urmatoarele:
„(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o primă de concediu egală cu salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu. Pentru suma acordată se vor reţine contribuţiile angajatorului şi angajatului conform legislaţiei în vigoare.
(2) Prima de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu a angajatului.”
v-as ruga daca m-ati putea ajuta cu o opinie avizata in aceasta speta daca este cazul de recuperare sau nu, pentru ca mie nu mi se pare corect.
Multumesc frumos!
Cum se inregistreaza in contabilitate facturile fiscale emise intr-o tara din afara Uniunii Europene, in cazul nostru Serbia?daca se poate enuntata si legea care ma poate ajuta.