avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Activitate TantiAglaia

Activitate TantiAglaia

@Doamna AVLIL, am scris pe acest forum inainte de a discuta cu avocatii fata in fata si dupa ce au vazut actele mi-au spus sa stau linistita ca agentia nu prea are ce sa faca.Asa ca orice imi explicati dvs imi creeaza impresia ca sunteti impotriva mea sau ca interpretati lucrurile dupa cum le-ati inteles.
Am o retinere fata de proprietar din cauza ca am bun simt si constiinta, fata de agentie nu am ceeasi atitudine pentru ca au insistat, dupa ce le-am spus ca banca m-a refuzat, in ideea in care ei ar fi vrut cu tot dinadinsul acel comision, constienti fiind ca nu-l vor mai obtine.
Cat despre alt cumparator, eu nu am semnat nici un fel de hartie prin care ii obligam sa nu caute alti cumparatori.Chiar discutasem cu proprietarul despre asta si mie una mi s-ar fi parut ok daca ar fi venit sa-mi spuna ca altcineva i-a oferit o suma mai mare.
Ma indoiesc ca eu am tinut agentia in loc, din moment ce dupa prima intalnire avuta mi-au comunicat un pret mai mare decat cel negociat telefonic(pentru ca intelesesera gresit), ca mai apoi sa ma sune peste cateva zile si sa-mi spuna ca s-au razgandit si ca accepta pretul meu.(pretul cerut de mine reflecta exact suma pe care mi-o calculase banca).Parerea mea este ca daca era atat de mare oferta putea oricand sa gaseasca cumparatorul caruia sa-i ceara mai mult.
@Domnule Andrei, eu nu am povestit aici toata intamplarea si cum au decurs negocierea si cat a durat pentru ca ma interesa exact problema contractului de comision.Dar puteti vedea mai sus unde am explicat doamnei AVLIL.
Pe contractul agentiei am scris ca ii dau comision daca tranzactia nu are loc din vina mea si pe contractul meu(exemplarul meu) nu am scris acest lucru.La minimele mele cunostinte, eu cred ca ar fi trebuit facuta mentiunea pe ambele contracte.
Deci faptul ca mentiunea respectiva e numai pe exemplarul agentiei devine de fapt nula?Stiti cat am cautat ceva care sa ma lege de acest aspect?! In sfarsit...
L-a plimbare i-am si trimis, dar au inceput sa ma ameninte cu tribunalul si le-am urat succes.Probabil au vrut sa ma intimideze gandindu-se ca e singura cale prin care puteau obtine banii foarte usor.
De fapt nici nu meritau acei bani deoarece nu au facut absolut nimic, ba mai mult negociasem cu ei un pret si cand m-am prezentat la agentie sa discut cu proprietarul mi-au spus ca au inteles pretul gresit si ca de fapt e mai mare.In secunda urmatoare am iesit pe usa spunandu-le ca nu cumpar cu acel pret.
Stiti care mai e problema?Pe contractul meu nu apare aceasta clauza.Ea este scrisa numai pe exemplarul agentiei.
Stimate Brom, sincer nu imi doresc nici o secunda sa ajung in fata instantei, dar daca va fi cazul o voi face.Este intr-adevar o greseala faptul ca am scris si semnat acea clauza pe spatele actului, dar acum nu mai pot schimba acest fapt.Eu am trimis agentiei, la solicitarea acestora, adresa de la banca prin care imi comunica motivul respingerii dosarului si sper sa fie suficient.Oricum, din ce am mai discutat si cu alti avocati sa stiti ca toti mi-au spus cam ce mi-ati spus si dvs. mai ales ca acestia au vazut si actele, iar unul din ei m-a sfatuit sa incerc sa recuperez si avansul platit proprietarului.Asta chiar nu stiu daca sa o fac, deoarece fata de proprietar am o retinere avand in vedere ca l-am tinut in loc(in ideea in care poate ar fi gasit un alt cumparator).
Stimate Domn Andrei, nu vad motivul pentru care sunt luata in ras (apropo's de comparatia facuta).
Eu am postat pe acest forum in ideea ca voi primi un rapuns competent referitoar la problema Contractului de comision cu agentia, dar din cate am observat discutia a degenerat.
Intrebarea mea a fost cat se poate se simpla si anume daca inscrisul de pe spatele contractului ma obliga la plata comisionului catre agentie in situatia in care banca mi-a refuzat creditul desi initial imi daduse un raspuns favorabil.Agentia stia ca urma sa fac credit la fel ca si proprietarul.
Am discutat si cu alti reprezentanti de banci, care mi-au spus ca desi as fi obtinut o preaprobare a creditului, banca nu era obligata cu nimic daca si-ar fi schimbat normele de creditare.
Consider ca am facut foarte bine cand am cerut bancii in scris motivul respingerii deoarece,(fara sa am cunostinte juridice) nu o consider culpa mea.
In cazul in care m-as fi razgandit in privinta tranzactiei atunci as fi platit agentiei comisionul fara sa comentez, pentru ca ar fi fost cu siguranta culpa mea.

Problema este ca inainte de a semna antecontractul cu vanzatorul, respectiv contractul de comision cu agentia, banca ma asigurase ca cu siguranta pot lua creditul insa s-a ferit sa-mi dea ceva scris.Dupa ce mi-au spus ca nu mai pot lua creditul am solicitat o hartie prin care scrie clar ca au respins dosarul "datorita faptului ca NU VA MAI incadrati, urmare a modificarilor metodologice interne".In concluzie, pana la data respectiva MA INCADRAM dar dupa modificari NU MA MAI incadrez.
Faptul ca banca mi-a refuzat dosarul inseamna ca e culpa mea(si am si dovada prin care banca specifica: "datorita faptului ca NU VA MAI incadrati, urmare a modificarilor metodologice interne"? Eu inteleg prin culpa mea situatia cand m-as fi razgandit in privinta tranzactiei nu cand intervine un tert.
In contractul cu agentia este specificat asa:
Comisionul se va achita la data incheierii contractului de V/C in forma autentica a apt. ce face obiectul acestui contract.In caz contrar, dupa aceasta data, partea in cauza va plati agentiei penalitati de 1% pe zi de intarziere, calculate la suma scadenta si neachitata.
In cazul nerespectarii obligatiilor asumate prin prezentul contract, de catre una din parti, cealalta parte are dreptul de a se adresa instantei de judecata in vederea realizarii drepturilor sale.
Noi partie contractante, suntem de acord cu prezentul contract, il sustinem si semnam.

Deci scrie foarte clar ca la semnarea contractului final trebuie platit comisionul.

Faptul ca am scris pe spatele formularului lui ca daca nu mai are loc tranzactia din culpa mea platesc, in virtutea carei legi este valabila?
Banca nu mi-a dat nici o hartie scrisa din care sa reiasa ca puteam obtine credit inainte ci dupa discutiile avute cu reprezentantul acesteia si din calculele facute de catre acesta mi-a comunicat in ce suma ma incadrez si mi-a cerut antecontractul.Daca nu as fi discutat cu banca intai nu as fi aruncat 1500euro pe fereastra, stiind ca nu ii voi mai putea recupera niciodata.Ideea este ca nici nu am acesta pretentie(aceea de a cere banii inapoi de la proprietar) ci vreau sa stiu daca sunt obligata sa dau in acest caz, agentiei comisionul, doar in virtutea faptului ca am scris pe spatele exemplarului de contract al agentiei faptul ca daca tranzactia nu va avea loc din culpa mea ma oblig sa platesc acest comision.
O sa raspund punctual la intrebari:
- am semnat cu proprietarul un antecontract in care se specifica suma data drept avans inclusiv se specifica faptul ca plata se va face prin credit ipotecar
- fusesem inainte de a semna antecontactul la o banca si facuse toate calculele inclusiv stiam suma la care ma incadrez(altfel nu as fi acceptat pretul si nici apartamentul)
-cand am fost cu toate actele si aici ma refer la antecontract si intabularea am fost instiintata ca s-au schimbat normele interne de creditare si nu ma mai incadrez pentru credit si in acest sens mi-a dat si o hartie(adresa) prin care se mentioneaza acest lucru
-am instiintat agentia in aceeasi zi, telefonic, iar aceasta a instiintat proprietarul
- dupa discutia cu agentia, aceasta s-a aratat dornica sa ne ajute astfel incat ne-a indrumat catre un birou de credite in speranta ca poate vom reusi cu o alta banca
- tot agentia a instiintat si proprietarul care nu a dorit sa faca act aditional cu prelungirea termenului ci a decis sa astepte in continuare raspunsurile celorlalte banci care din pacate au respins dosarul
- acum 2 saptamani am instiintat agentia referitor la acest aspect si nu au reactionat in nici un fel, incercad doar sa ma consoleze
- dupa 2 saptamani suna agentia dar de data aceasta cu pretentie la bani.
Mentionez ca in contractul de comision sunt cateva inadvertente: face referire la contractul de vizionare cu numarul XYZ, dar acel contract nu are numar, de asemena contractul de vizionare a fost facut intre mine si agentie iar pe contractul de comision este trecut si celalalt promitent cumparator.