avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comision cu agentia imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comision cu agentia imobiliara

Buna ziua,
Intentionez sa cumpar un apartament cu credit ipotecar. In luna martie am vizionat un apartament printr-o agentie, am semnat un contract de vizionare (fara numar, doar cu data). Apt a fost pe placul meu, am dat proprietarului banii de avans si am incheiat un antecontract prin care am achitat 1500 euro catre proprietar (ca avans) contract de comision cu agentia, urmand sa demarez procedurile de obtinere a creditului la banca.
Dupa cum bine stiti, bancile au dreptul de a modifica conditiile fara a avea obligatii fara de potentialul client, astfel ca dupa ce am achitat banii de avans catre vanzator nu m-am mai incadrat in conditiile de creditare si mi-a dat o hartie in acest sens. Am anuntat agentia referitor la respingere dar m-a indrumat catre un birou de credite care m-a tinut pe loc 2 luni dupa care am renuntat. Biroul respectiv m-a anunat verbal ca bancile la care depusesera dosarele nu au acordat creditul iar una dintre bancile la care au depus ei dosarul mi-au trimis sms sa ma anunte referitor la respingerea dosarului de creditare.
Acum agentia solicita banii de comision, spunand ca e culpa mea ca tranzactia nu a mai avut loc. Mentionez ca in contractul de comision scrie ca datorez agentiei comisionul de tranzactie dupa cumparare, dar pe exemplarul agentiei, la solicitarea lor in momentul incheierii ctr, am scris pe verso cu pixul ca daca tranzactia nu se realizeaza din culpa cumparatorului, cumparatorul datoreaza comisionul catre agentie.
Termenul incheierii tranzactiei V/c era 12.04.2009 si nu exista act aditional de prelungire.
Astept un sfat cat de urgent posibil... multumesc.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
TantiAglaia, utilizator
Din punctul meu de vedere sunteti bun de plata...
Argumentati va rog!
V-ati asumat aceasta plata atunci cand:
am scris pe verso cu pixul ca daca tranzactia nu se realizeaza din culpa cumparatorului, cumparatorul datoreaza comisionul catre agentie
Domnul avocat Andrei are dreptate:
1. In primul rand ca un antecontract, ca si un contract OBLIGA.si bine ca proprietarul nu a cerut si daune;
2. Serviciul firmei de intermediere s-a facut, si pe aceasta se si mizeaza.Revedeti va rog contractul cu firma de intermediere ca ei nu au trecut o clauza de neplata pentru astfel de situatii, ca asa fac, sunt bine "instruiti", asa ca ....
Indiscutabil ca dvs. luati hotararea.
Inocentia
Inocentia
In ce baza ati dat proprietarului acei bani? Ati facut vreun act?
In ce baza credeati ca bancile v-ar acorda credit inainte de a semna cu agentia, aveati vreo preaprobare de la vreo banca? Aveti dovada ca aceeasi banca v-a respins cererea de creditare?
Puteti dovedi ca ati instiintat proprietarul si/sau agentia de modul de plata al apartamentului (prin credit)? S-au aratat ingrijorati ori au cerut garantii suplimentare?
Scrie undeva asta?

Si orice date mai puteti furniza.

Alte discuții în legătură

Tranzactie imobiliara cornel_badea cornel_badea Buna ziua, As avea si au o problema la care daca se poate sa-mi dati cateva lamuriri. - S-a facut un antecontract de vanzare cumparare pentru un ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Expira antecontract prima casa petre88 petre88 Buna ziua, As dori sa ma ajutati si pe mine daca se poate in legatura cu Prima Casa .Am facut antecontractul si v-a expira pe data de 30.03.2015 ,iar ... (vezi toată discuția)