avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzactie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzactie imobiliara

Buna ziua,

As avea si au o problema la care daca se poate sa-mi dati cateva lamuriri.

- S-a facut un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil, La data semnarii acestuia, s-a dat un avans de 25000 euro.
Plata pretul imobilului urma sa se faca o parte printr-un credit si diferenta din surse proprii. In antecontract s-au trecut clauzele standard prin care daca proprietarul sa razgandeste da dublul sumei inapoi iar daca se razgandeste cuparatorul, pierde avansul si o clauza legata de banca si anume: daca nu se acorda creditul cuparatorului, proprietarul este obligat sa restituie suma primita ca avans.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- Daca banca acorda creditul dar nu suma suficienta incat sa acopere( impreuna cu resursele cumparatorului) pretul cerut de proprietar se mai pot recupera banii dati ca avans?
- Daca la data expirarii precontractului proprietarul nu se prezinta la prelungire ce se intampla cu suma data ca avans? Mentionez ca instiintarea proprietarului legat de termenul de expirare a fost facuta verbal.
- Agentul imobiliar care a intermediat tranzactia este acuzat de cumparator ca nu a fost sfatuit de agent sa dea o suma mai mica ca avans, suma platita a fost scoasa din contabilitatea firmei si datorita acestei situatii firma a iesit pe pierdere la bilant fapt pentru care banca nu i-a acordat creditul in cuantumul solicitat si i se imputa acestuia toate problemele care ar putea aparea in cazul de fata. La aceasta intrebare as dori sa-mi spuneti daca agentul poate fi tras la raspundere pentru o situatie de genul acesta.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
cornel_badea, utilizator
Cel mai recent răspuns: cornel_badea , utilizator 16:33, 4 August 2013
Daca am postat intr-o sectiune gresita, va rog sa ma corectati.
Multumesc.
Din explicatii am inteles ca beneficiarul - in speta cumparatorul- a primit imprumutul bancar asfel ca nu mai poate sa faca uz de clauza care ii da dreptul sa ceara returnarea avansului si sa renunte la achizitionarea bunului. Daca in antecontract nu este prevazuta si valoarea exacta a imprumutul ce trebuia obtinut nu se poate pune in discutie faptul ca susrsele proprii nu acopera valoarea de achizitie.
Cu privire la cuantumul avansului nu vad care este vina agentului imobiliar. Cumparatorul avea posibilitatea de a negocia suma de avans sau de a refuza tranzactia pe motiv ca avansul ii depaseste posibilitatea de plata.
Mutumesc.
Va rog daca se poate sa-mi raspundeti si la intrebarea legata de expirarea antecontractului.
Daca la data expirarii acestuia proprietarul nu se prezinta ce se intampla cu banii dati ca avans. Proprietarul a fost anuntat verbal de aceasta data limita.
Mutumesc.
adelaida_07 a scris:

Din explicatii am inteles ca beneficiarul - in speta cumparatorul- a primit imprumutul bancar asfel ca nu mai poate sa faca uz de clauza care ii da dreptul sa ceara returnarea avansului si sa renunte la achizitionarea bunului. Daca in antecontract nu este prevazuta si valoarea exacta a imprumutul ce trebuia obtinut nu se poate pune in discutie faptul ca susrsele proprii nu acopera valoarea de achizitie.
Cu privire la cuantumul avansului nu vad care este vina agentului imobiliar. Cumparatorul avea posibilitatea de a negocia suma de avans sau de a refuza tranzactia pe motiv ca avansul ii depaseste posibilitatea de plata.

Asa este. Cumparatorul a primit un credit care impreuna cu resursele proprii ale acestuia nu acopera pretul cerut de proprietar deoarece cumparatorul a motivat ca nu cunoaste precis cuantumul imprumutului pe care urmeaza sa-l contracteze.
In conditiile astea, (antecontractul expira luni 05 - 08 - 2013) daca se prelungeste antecontractul si se face un act aditional la antecontractul deja semnat in care sa se treaca suma precisa pe care trebuie sa o primeasca de la banca, se poate folosi de situatia acesta pentru a putea primi avansul dat?
Si din nou, daca nu se rezolva nimic si pierde banii, agentul imobiliar poate fi tras la raspundere pentru aceasta situatie?

Mutumesc si astept un raspuns cat mai repede posibil.

.

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, vreau sa vand un apartament printr-o agentie imobiliara. ... Dovis Dovis Buna ziua, Vreau sa vand un apartament printr-o agentie imobiliara. Cumparatorul face imprumut la banca - nu stiu de care (noua casa, credit ipotecar). Va ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare imobl alice.elena60 alice.elena60 Buna seara. Am facut antecontract pentru vanzarea unui apartament ,pana la un anumit termen. Eu sunt vanzator, iar cumparatorul se imprumuta la banca, iar ... (vezi toată discuția)