Buna seara. Am facut antecontract pentru vanzarea unui apartament ,pana la un anumit termen. Eu sunt vanzator, iar cumparatorul se imprumuta la banca, iar formalitatile pentru acest lucru pot depasi termenul maxim stabilit de noi pt incheierea tranzactiei.In antecontract se specifica ca daca tranzactia nu se efectueaza din cauza vanzatorului acesta, va inapoia cumparatorului dublul avansului. Intrebarea mea este: daca eu, vanzator, nu sunt de acord cu prelungirea termenului, sunt considerata vinovata si deci trebuie sa platesc cumparatorului dublul avansului ?! Multumesc anticipat.
Nu, Daca vanzarea nu se perfecteaza in termenul stabilit in antecontract pentru ca banca nu a acordat creditul deci cumparatorul nu poate achita pretul, vorbim despre culpa cumparatorului.
Daca vreti sa vindeti in continuare si sunteti dispusa sa mai asteptati, puteti face un act de prelungire a termenului, dar este strict optiunea dvs. Daca, pe de alta parte, nu mai doriti sa vindeti, puteti, cel mai probabil (daca asta stipuleaza si antecontractul) sa pastrati avansul primit.
Conteaza foarte mult cum este redactat antecontractul.
Chestiunea culpei se interpreteaza in instanta in functie de clauzele contractuale.
Se poate aprecia si ca ati cauzat un prejudiciu partii celeilalte daca face un imprumut cu dobanda si vanzarea nu se mai perfecteaza.Plus alti bani cheltuiti pe la banca.
Este destul de imprevizibil cu aprecierea partii aflate in culpa daca se ajunge la judecata fiind vorba de procese de finete juridica.
Depinde insa si daca se va deschide sau nu proces.
In Romania se fac foarte multe abuzuri tocmai pentru motivul ca este o tara in care oamenii nu au bani de judecati si dreptatea adesea nu ajunge sa fie facuta...
Clauzele contractuale suna asa: ,,Daca tranzactia nu se finalizeaza din vina cumparatorului, acesta pierde avansul; daca tranzactia nu se finalizeaza din vina vanzatorului va inapoia cumparatorului dublul avansului''. Normal si logic, intarzierea rezolvarii problemelor cu banca creditoare este vina cumparatorului !!!
Aceasta intarziere aduce un prejudiciu real vanzatorului, care , in baza promisiunii ca va primi banii pe apartament in termenul stabilit, doreste sa achizitioneze un alt apartament. Din cauza acelei intarzieri insa, pierde noul apartament ( proprietarul acestuia nu mai poate astepta), pierde un eventual avans pe care l-a dat la randul sau, pierde timp si de asemenea pierde eventuali clienti !
Deci......daca nu sunt de acord cu prelungirea termenului, NU este corect sa inapoiez dublul avansului.
Oricum nu ma astept sa se intample ceva normal si corect in Romania si chiar ma doare sufletul din cauza asta!
Si inca ceva.....partea cealalta face imprumut la banca da, cu comisioanele, dobanzile si taxele aferente, ce prejudiciu le aduc EU?! I-am obligat eu sa faca asta? daca au facut-o si nu cumpara de la mine, cumpara de la oricine altcineva cand ( si daca ) vor putea...nu asa?!
Clauza privind avansul este reglementata in contract.
In acea clauza va sunt explicate efectele arvunei.
Si eu va sugerez sa fiti asistat de un avocat, la data perfectarii promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare, pentru a cunoaste in concret efectele antecontractului.