avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expira antecontract prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expira antecontract prima casa

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati si pe mine daca se poate in legatura cu Prima Casa .Am facut antecontractul si v-a expira pe data de 30.03.2015 ,iar proprietarii nu mai doresc sa prelungeasca cu un alt act additional si as dori sa stiu daca voi pierde avansul dat. In antecontract este stipulat asa: “In cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare nu are loc din culpa promitentilor cumparatori,acestia vor pierde suma de X(Avansul platit),cu exceptia situatiei in care promitentii cumparatori nu vor obtine facilitate de credit de la institutia de credit,caz in care promitentii vanzatori se oblige sa returneze intreaga suma primita in avans” .
As dori sa stiu cum sa procedez.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:01, 16 Martie 2015
Daca promitentul vanzator nu mai vrea sa prelungeasca prin act aditional nu veti pierde avansul deoarece tranzactia nu s-a finalizat din cauza faptului ca nu ati obtinut creditul de la banca pana la termenul prevazut in promisiune.
Discutati cu promitentul vanzator sa accepte prelungirea termenului cu 2 luni.
Din ce ati citat reiese ca nu veti pierde avansul intrucat nu este vina dvs., iar vanzatorii trebuie sa va returneze banii.
Totusi, depinde a cui e culpa pentru ca nu ati primit creditul... :D Trebuie analizat atent si partea aceasta. Daca diligentele dv. sunt complete, atunci nu pierdeti avansul.
Contactati-i, notificati-i si negociati, poate inteleg.
Chiar daca creditul nu se acorda din culpa promitentului cumparator (de ex. nu indeplineste conditiile bancii) acesta nu pierde avandul deoarece nu se precizeaza in antecontract cauza neacordarii creditului de catre banca .
Nu exista o culpa a promitentului-cumparator daca acesta nu indeplineste conditiile bancii, insa exista una daca acesta nu duce toate dicumentele cerute la banca, nu achita intocmai si la timp taxele de evaluare etc., iar acestea duc la respingerea dosarului.
Culpa promitentului-cumparator nu poate consta in a nu-si fi evaluat corect dosarul financiar, vazand ca asta se face de o vbanca si nu de client... dar daca nu duce adeverinta de munca, atunci e exclusiv culpa sa.
Depinde si cum e redactata clauza in mod concret, insa cauzele de mai sus sunt din experienta jurisprudentiala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu cu prietena mea am vrut să facem un credit prin prima casă. ... Clau1208 Clau1208 Eu cu prietena mea am vrut să facem un credit prin prima casă. Am mers la banca și mi-au spus că se poate acorda la amândoi.Nu m-a intrebat nimeni dacă ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans prima casa diana1811 diana1811 Buna ziua, As dori daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. Am dorit sa cumpar un apartament prin programul \"Prima Casa\", am dat avans 5% ... (vezi toată discuția)
Avans apartament prima casa Dinu Lucian Dinu Lucian Buna ziua, Ma numesc Dinu Lucian si in data de 15 Martie 2010 am semnat un antecontract de vanzare - cumparare apartament prin programul Prima Casa, ... (vezi toată discuția)