"Dar nu vad de ce nu ati astepta pana la decesul tatalui ca sa primiti si aceasta cota prin succesiune."
Raspuns: Deoarece in urmatorii anii, tatal meu se poate recasatori ... si din cate stiu eu in termen de cinci ani, sotia lui ar avea drept sa ceara jumatate din ceea ce i s-ar fi cuvenit la succesiune adica jumatate din 75%, adica cca. 1/3 din imobil. Daca gresesc, va rog sa ma corectati!
Plus ca este posibil (nu probabil ...) sa aflu de casatorie abia dupa moartea tatalui meu, ceea ce ar fi ... nici nu vreau sa ma gandesc la varianta aceasta.
Luna viitoare, tatal meu si cu mine vom deschide succesiunea asupra casei - a caror proprietari sunt mama mea (decedata acum 2 ani si jumatate) si tatal meu.
Stiu ca fiind singurul lor copil, in urma decesului tatalui meu eu as intra automat iin posesia partii lui din casa, insa ma tem ca intre timp tatal meu sa nu se recasatoreasca ...
Am discutat cu tatal meu, si ne-am pus de acord ca, odata cu actele de succesiune, sa facem si un act prin care el sa-mi cedeze mie cota parte a lui din casa, cu dreptul ca el sa locuiasca acolo pana la sfarsitul vietii.
intrebarea mea este ce fel de act este cel mai indicat sa intocmim la notar: Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau act de donatie cu acelasi tip de clauza?
Stiu ca donatia poate fi atacata - dar eu fiind singura mostenitoare directa nu cred ca acest lucru va face vreo diferenta in acest caz.
Are importanta ce valoare se trece pe contractul de vanzare cumparare, daca se alege aceasta varianta?