Luna viitoare, tatal meu si cu mine vom deschide succesiunea asupra casei - a caror proprietari sunt mama mea (decedata acum 2 ani si jumatate) si tatal meu.
Stiu ca fiind singurul lor copil, in urma decesului tatalui meu eu as intra automat iin posesia partii lui din casa, insa ma tem ca intre timp tatal meu sa nu se recasatoreasca ...
Am discutat cu tatal meu, si ne-am pus de acord ca, odata cu actele de succesiune, sa facem si un act prin care el sa-mi cedeze mie cota parte a lui din casa, cu dreptul ca el sa locuiasca acolo pana la sfarsitul vietii.
intrebarea mea este ce fel de act este cel mai indicat sa intocmim la notar: Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau act de donatie cu acelasi tip de clauza?
Stiu ca donatia poate fi atacata - dar eu fiind singura mostenitoare directa nu cred ca acest lucru va face vreo diferenta in acest caz.
Are importanta ce valoare se trece pe contractul de vanzare cumparare, daca se alege aceasta varianta?
cel mai bine ar fi ca tatal dvs. sa renunte la succesiune; in acest mod dvs. dobanditi in proprietate intregul apartament;
ca si garantie ca nu il dati afara din casa, semnati cu tatal dvs. un contract de comodat pe o perioada suficient de mare.
in acest mod evitati sa mai faceti acte suplimentare care implica alte costuri la notar;
daca tatal dvs. nu doreste aceasta varianta puteti face o vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager pentru tatal dvs; in acest mod el va avea un drept de folosinta pentru intreaga sa viata;
din punct de vedere al sigurantei prima varianta este inatacabila pe cand cea de a 2 a poate fi atacata cu succes in instanta;
Imi cer scuze, dar gresiti! Prin renuntarea tatalui la succesiune nu se dobandeste decat dreptul de proprietate asupra cotei mamei in cuantum de 1/2 din bunurile comune. Cota tatalui ii ramane in continuare in proprietate.
Doamna,
Puteti face o donatie sau un contract de vanzare cumparare, ambele grevate de un drept de uzufruct viager in favoarea tatalui. Nu exista nico diferenta de risc intre ele. Fiind grevat de un drept de uzufruct viager oricum actul de vanzare-cumparare este prezumat de lege ca fiind o donatie deghizata. Fiind singura descendenta, nu exista niciun risc deoarece nu exista nicio persoana care sa isi justifice un interes in a cere reductiunea donatiei. Doar eventualii creditori ai tatalui, dar acestia pot ataca oricare din cele 2 acte daca sunt facute in fraudarea intereselor lor.Dar nu vad de ce nu ati astepta pana la decesul tatalui ca sa primiti si aceasta cota prin succesiune. Este cea mai ieftina modalitate. Fiind grevat de un drept de uzufruct viager oricum nu veti putea dispune de imobil pe timpul viatii tatalui.
cred ca cel mai bine ar fii sa faceti contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea tatalui dvs.
imobilul il treceti la valoarea minima, pt a nu plati taxe notariale atat de mari . ( fiecare notariat are un tabel cu valori estimative minime pt imobile ) .
veti plati impozitul de 1% din valoarea masei succesorale fiindca nu va incadrati in termenul de 1 an .
Puteti sa argumentati de ce sugerati contract de vanzare-cmparare si nu donatie? Care ar fi diferenta in opinia dumneavoastra?
Sa treaca imobilul la valoarea minima? Poate va referiti la pretul de vanzare, care poate f si de 5 lei, daca asa hotarasc partile. Valoarea de impozitare este insa stabilita de notar si ea va fi calculata cel putin la valoarea minima a unui imobil similar stabilita pentru zona in care este situat imobilul.
Scutirea de plata impozitului este pentru perioada de 2 ani de la deschiderea succesiunii si nu de 1 an asa cum afirmati.
"Dar nu vad de ce nu ati astepta pana la decesul tatalui ca sa primiti si aceasta cota prin succesiune."
Raspuns: Deoarece in urmatorii anii, tatal meu se poate recasatori ... si din cate stiu eu in termen de cinci ani, sotia lui ar avea drept sa ceara jumatate din ceea ce i s-ar fi cuvenit la succesiune adica jumatate din 75%, adica cca. 1/3 din imobil. Daca gresesc, va rog sa ma corectati!
Plus ca este posibil (nu probabil ...) sa aflu de casatorie abia dupa moartea tatalui meu, ceea ce ar fi ... nici nu vreau sa ma gandesc la varianta aceasta.