Luna viitoare, tatal meu si cu mine vom deschide succesiunea asupra casei - a caror proprietari sunt mama mea (decedata acum 2 ani si jumatate) si tatal meu.
Stiu ca fiind singurul lor copil, in urma decesului tatalui meu eu as intra automat iin posesia partii lui din casa, insa ma tem ca intre timp tatal meu sa nu se recasatoreasca ...
Am discutat cu tatal meu, si ne-am pus de acord ca, odata cu actele de succesiune, sa facem si un act prin care el sa-mi cedeze mie cota parte a lui din casa, cu dreptul ca el sa locuiasca acolo pana la sfarsitul vietii.
intrebarea mea este ce fel de act este cel mai indicat sa intocmim la notar: Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau act de donatie cu acelasi tip de clauza?
Stiu ca donatia poate fi atacata - dar eu fiind singura mostenitoare directa nu cred ca acest lucru va face vreo diferenta in acest caz.
Are importanta ce valoare se trece pe contractul de vanzare cumparare, daca se alege aceasta varianta?
Daca aceasta temere este justificata faceti un act ( vanzare-cumparare sau donatie, nu exista nicio diferenta de risc) si luati in proprietate acest bun.
Cel mai bine e ca tatal dvs sa renunte la succesiune iar dvs sa acceptati succesiunea. Renuntarea nu trebuie facuta in favoarea dvs, ci trebuie facuta o declaratie de renuntare expresa la succesiune la notar. Costurile notariale sunt neglijabile.
Prin aceasta manevra dvs va revine 50% din casa si nu doar 37,5%. Asadar tatal va doneaza sau va vinde 50% din imobil si nu 62,5% cat i-ar reveni daca ar accepta mostenirea. Orice s-ar intampla pe viitor in relatia cu tatal dvs sau cine stie ce alte imprejurari vor aparea - aveti 50% batuti in cuie.
Pentru restul de 50% puteti incheia un contract de donatie sau de vanzare cumparare, costurile pentru donatie fiind sensibil mai reduse dar nu atat de reduse incat sa nu luati in calcul si varianta unui contract de vanzare cumparare.