avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Activitate Ramona35

Activitate Ramona35

Răspuns la discuția Copie dosar
Multumesc pentru raspuns!
Răspuns la discuția Incuviintarea executarii silite
matahachiro a scris:

suma din BO deoarece el este titlul executoriu.


Aceasta hotarare de executare se prescrie?
Răspuns la discuția Incuviintarea executarii silite
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.

Cand am fost la banca sa discut in luna ianuarie am aflat ca este un dosar pe rol, nicidecum ca instanta s-a si pronuntat. Domnul executor mi-a sugerat un angajament de plata, dar suma era aproape dubla fata de suma avalizata de mine.
Conform hotararii rezulta ca ar tb sa achit doar suma avalizata, nu?
Pot incepe o actiune impotriva actualului administrator?
Aceasta hotarare de executare se prescrie?
Discuție Copie dosar
Buna ziua,
Daca doresc o copie a unui dosar(fotocopie nelegalizata) in care am fost parte, ce anume trebuie sa platesc? Nu doresc o copie legalizata a acestuia.
Buna ziua,
In anul 2008 am semnat un contract de credit in calitate de administrator al unei SC. La data respectiva am si avalizat garantia ( BO). In 2009 am cesionat toate partile detinute in firma, unei rude, care s-a obligat sa duca mai dep acest credit. In Ianuarie 2012 am aflat ca acesta nu a mai achitat nici ratele nici dobanzile si prin urmare am fost data in judecata de catre executorul bancii in luna sept 2011. Schimbandu-mi domiciliul nu am primit notificare. S-a admis cererea de executare silita impotriva avalistului, adica a mea conform BO. In dosar, executorul a cerut achitarea contravalorii BO plus penalitati conform contrctului de credit. In hotarare scrie asa
" Admite cererea. Încuviinţează începerea executării silite în favoarea creditorului ___ împotriva debitoarei ----în baza titlului executoriu reprezentat de biletul la ordin seria ---- nr.---, emis la data de 24.09.2008, scadent la data de 28.01.2010, învestit cu formulă executorie. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28.09.2011. "
Pana la urma despre ce suma e vorba? Suma inscrisa in BO sau sunt adunate si penalitatile?
Se mai poate face ceva?
Răspuns la discuția vanzare drepturi litigioase
avluci a scris:

Retractul litigios este acea operatiune juridica prin care, daca una dintre parti a vandut in conditiile legii un drept litigos, adversarul acesteia poate sa elimine din proces persoana care a cumparat dreptul litigios, platindu-i suma cu care a cumparat dreptul litigios impreuna cu dobanzile si cheltuielile aferente, conform art. 1402 C.civ.

Drepturi litigioase care se pot vinde:

Cesiunea (vanzarea) unui drept litigios poate avea ca obiect orice drept, real ori de creanta, fie un drept de proprietate intelectuala, drepturi succesorale, daca spre exemplu privesc masa de impartit sau cand exista neintelegeri intre mostenitori. Spre deosebire de o vanzare-cumparare obisnuita, vanzarea dreptului litigios este un contract in care partile nu cunosc existenta dreptului lor din momentul realizarii acordului de vointa. Dimpotriva, de aceea contractul este unul aleatoriu, caci vanzatorul nu poate garanta cumparatorului ca va castiga procesul.

Exista insa si interdictii cu privire la drepturile litigioase care pot fi vandute. Astfel, sunt interzise sub orice forma instrainarile unor terenuri aflate in litigiu pana la data ramanerii irevocabile si definitive a hotararii date in procesul respectiv. De asemenea, judecatorii, procurarii si avocatii nu pot cumpara drepturi litigioase care sunt de competenta curtii de apel in a caror circumscriptie isi exercita profesia sau functia. Iar procurorii de la Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu pot cumpara drepturi litigioase indiferent de locul in care s-ar judeca procesul respectiv pe teritoriul Romaniei.

Conditiile retractului litigios

Cu alte cuvinte, pentru ca retractul sa fie unul valabil este obligatoriu sa existe:
-un proces aflat in curs de judecata de fond, atat la momentul realizarii cesiunii dreptului cat si la momentul efecutarii retractului litigios.
-cesiune sa se faca in schimbul unui pret. Cu alte cuvinte nu poate exista retract litigios in cazul contractului de intretinere, schimb ori donatie, contracte care nu au pret.
-exercitarea retractului trebuie sa fie insotita de remiterea pretului, a cheltuielilor si a dobanzilor aferente, asa cum se specifica in art. 1402 C civ.
-retractul sa fie exercitat in fata instantei de juecata sau sa fie notificat pe cale extrajudiciara

Cazuri in care nu se poate efectua retractul litigios

Legea prevede limitativ ca nu se poate exercita retractul litigios in urmatoarele cazuri:
-cand cesiunea s-a facut catre un comostenitor sau un coproprietar al dreptului cedat
-cand cesiunea s-a facut de la un creditor pentru a plati o creanta
-cand cesiunea s-a facut catre posesorul fondului asupra caruia exista litigiul

Efectele retractului litigios

Cel mai important efect al retractului litigios este stingerea procesului, pentru ca cel care il exercita - retractantul - dobandeste in fapt atat calitatea de reclamant cat si cea de parat in acelasi proces, ceea ce nu este posibil in materie procesuala. Cedentul, cel care a vandut dreptul litigios, nu va putea cere retractantului sa ii plateasca pretul cesiunii in cazul in care nu il primeste de la cesionar, deoarece nu s-a format nici un raport juridic intre acestia.


Imi puteti spune va rog legea care reglementeaza interdictia cu privire la drepturile litigioase care pot fi vandute.
Buna seara,
Am o nelamurire .... Mi-am infiintat un PFA pentru a putea accesa fonduri europene, masura 313 , cu sediul in mediul urban si punct de lucru mediul rural. Am scos toate autorizatiile, respectic certificat de urbanism, turism, eon electrica, mediu, apele romane, certificat de producator toate pe PFA -ul cu sediul in mediul urban. Ulterior am aflat ca ,pentru a fi eligibil, trebuie sa-mi mut sediul in mediul rural. Intrebarea mea ar fi : trebuie sa reiau toate autorizatiile si avizele pe sediul nou, pentru a putea fi eligibil in continuare si a nu fi depunctata?
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra...
Va doresc o saptamana cat mai buna!
Persoana care preia firma (activ+pasiv) nu are cum sa se numeasca asociat din mom ce este unic actionar nu?..Din ce mi-ati raspuns dumneavoastra am tras concluzia urmatoare:
unicul actionar al firmei daca doreste sa imputerniceasca o alta persoana, pentru a se ocupa de firma, trebuie sa o inregistreze si la registrul comertului pentru a evita problemele. In acest mod raspunderea va fi doar a persoanei imputernicite(in cazul in care persoana nu gestioneaza activitatea in mod corespunzator ). Un act notarial nu ar fi suficient sa inteleg.
Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra...
Pt a complica un pic situatia..
Cesionez firma cu datorii unei persoane...Persoana respectiva in momentul preluarii societatii, face act notarial prin care imputerniceste o alta persoana sa se ocupe de activitatea societatii.
Daca pe parcurs imputernicitul nu reuseste sa mentina firma pe drumul corect..Cine va fi tras la raspundere?
Precizez ca in aceasta perioada persoana care a preluat firma nu a participat in nici un fel la activitatea desf.

Multumesc