insatiable a scris:
Evident doar o parere
Îi este mai ușor cămilei să treacă prin urechile acului decât unui utilizator de forum să admită faptul că greșește.
Dar eu sunt consecvent și, dacă nu-l voi determina pe colegul să-și recunoască eroarea în care se află, măcar să o arăt celorlalți utilizatori, astfel încât aceste persoane, care nu au habar despre ce vorbesc dar se bagă în discuții, să fie ignorate.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Va aflați în grava eroare cu privire la recompensarea martorului.Este vorba de recuperarea cheltuielilor făcute pentru a se prezenta la proces.
Asemănarea cu cazul Becali exista pentru ca e vorba tot de o recompensa...si nu o mita (se putea discuta de ceva ilegal dacă ii plătea sa piardă meciul și nu sa îl câștige ceea ce erau oricum obligați sa o facă conform normelor morale).
În România se poate găsi oricând un text de lege care sa fie aplicabil și sa sancționeze penal primirea de bani fără drept a martorului.
E bine sa nu vorbiți în necunostiinta de cauza deoarece susținerea dvs. ca fapta nu constituie infracțiune nu are fundament cert.
Stimate coleg,
Doar necunoașterea textului de lege vă poate determina să faceți o astfel de afirmație; martorul nu numai că primește o sumă de bani pentru cheltuielile efectuate cu ocazia mărturiei depuse, însă este îndreptățit să primească și o compensare a veniturilor pe care le-ar câștiga în tot acest timp, în plus legea permite instanței să deconteze și ”alte cheltuieli” pe care le consideră necesare.
Aveți dreptate însă cu un aspect: Codul de Procedură civila stabilește că, cu câteva excepții, orice persoană poate avea capacitatea de a fi martor, iar refuzul nejustificat al acesteia de a depune mărturie reprezintă infracțiune, de aceea vi se pare ciudat ca martorul să primească o sumă de bani - sau alt beneficiu patrimonial sau nu - pentru mărturia sa.
În cazul în care nu sunteți de acord cu cele pe care le-am spus am rugămintea - este pentru a 3-a oară când v-o adresez și, dacă în următorul mesaj nu-i veți da curs, va trebui să-l raportez ca fiind abuziv (pentru off-topic) - să ne prezentați ARTICOLELE de LEGE care incriminează recompensarea persoanei de drept privat care face o faptă legală - în speța noastră, aduce la cunoștința autorităților faptul că a fost comisă o infracțiune.
Repet, dragă coleg, mă interesează LEGEA, nu părerea dv.
Cât despre asemănările sau diferențe dintre cele două cazuri, este foarte simplu.
Avem două fapte:
1. În zilele următoare, Baroul din care faceți parte urmează să analizeze dacă avocatul Iascoschi mai este demn de a fi avocat iar eu - un terț, membru al altui barou sau chiar cetățean francez fără nicio legătură cu activitatea juridică din România - știind că sunteți prieteni și că v-ar putea favoriza, mă duc la decan și îi dau o sumă de bani ca să analizeze obiectiv situația dv.
2. Același avocat Iascovschi își pierde portofelul, decanul baroului îl găsește și vi-l transmite; pentru această faptă soția avocatului îi remite decanului o sumă de bani ca mulțumire.
Care dintre cele 2 fapte reprezintă infracțiune și care nu (una este cazul valiza, alta este speța de față)?