avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recompensa pentru cei care denunta fapte ilegale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recompensa pentru cei care denunta fapte ilegale

Buna ziua,

Este ilegal sa ofer / promit o recompense celor care denunta fapte ilegale ?

In fapt: Exista suspiciuni de fraudare a alegerilor prin oferirea de mita electorala unor persoane sarace.

Scop: In vederea descoperirii adevarului, ar fi ilegal un demers promovat pe facebook de exemplu .... prin care cei care au primit mita sunt invitati sa denunte mituitorul iar in schimbul denuntului depus la politie, sa primeasca o recompensa de la persoana care a initiat demersul de aflare a adevarului ?

Nimeni nu va denunta asemenea fapte in mod gratuit, cu atat mai mult cu cat le este teama de repercusiuni.

Cunoasteti un temei legal care interzice oferirea unei recompense in asemenea situatie ?

Multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2016
marturie, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 03:54, 22 Iunie 2016
Mie îmi pare ca ati proceda precum Becali în cazul valiza.
Becali a fost condamnat de ICCJ.
S-a considerat ca fotbaliștii trebuie sa fie la fel de silitori și dacă nu exista recompensa si ca castig bănesc nu ar fi legal pt ca au aceasta obligație...Adica sa joace bine și sa câștige meciul oricum...
Ca orice om corect trebuie sa facă fără bani...sau pe ce salariu primește...

În cazul dvs. se poate considera ca acei cetățeni trebuie sa vina gratis sa denunțe...
Si mie îmi pare clar ca le e rau foame la acei oameni și nu vor face nimic gratis ca doar de aceea au și primit mita dar...nu e legal sa ii plătiți...conform la ce v-am indicat mai sus...

Având în vedere cazul valiza nu pare legal...ce ați vrea sa faceți...

Mergeți la DNA sa va lămurească ei dar sa obțineți și ceva în scris ar fi bine.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc pentru opinia si analiza dumneavostra.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Mie îmi pare ca ati proceda precum Becali în cazul valiza.

Trecând peste faptul ca nu ar exista absolut nicio asemănare intre cele doua fapte, ați pus o părere sau ne puteți da si cadrul legal care stabilește faptul ca oferirea de către o persoana - fizica sau juridică privată (as adăuga si publică, insa aici discuția tine de fiecare funcție in parte) a unei recompense celui care face o fapta legală reprezintă infracțiune?
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2016
klehus, utilizator
Citiți toată motivarea din cazul valiza și va veți lamuri.
Eu am menționat pe scurt ideile de baza.

În plus, mai exista o problema particulara în cazul expus aici.
Martorii nu pot fi plătiți ca sa dea declarație.Nu este legal ci ilegal.Aici e de fapt problema.
O astfel de situatie poate genera dubii serioase și pentru instanta de judecata.

Cat privește cazul valiza mie nu îmi pare chiar corecta condamnarea dar aceasta exista.
Dacă avem în vedere meciul România- Albania Și faptul ca au avut recompensa de 500 000 euro putem găsi o explicație suplimentara a determinării albanezilor.
Recompensarea e foarte importanta după părerea mea.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Îmi păstrez părerea că paralela dv cu cazul valiza este, în cel mai bun caz, nefericită, ba mergeți mai departe și încurcați primele de joc, oferite de Federația unui stat (sau de altă asociație de acest fel), cu recompensele oferite de un terț al cărui interes este ca mituitul să, parafrazez legea, îndeplinească, neîndeplinească, urgenteze ori întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri; dar nu asta interesează în această speță, oricât de concludentă ar fi nepotrivirea de informații pe care le-ați adus la cunoștința publicului.

Din umilele mele cunoștințe, nu cunosc să existe o prevedere legală care să interzică recompensarea denunțătorului, ba legea vorbește despre sume care i se cuvin martorului.
De aceea, vă repet rugămintea de a ne transmite dacă tot ce spuneți reprezintă o părere personală - care poate fi greșită obiectiv, pentru că în democrație aveți dreptul să emiteți inclusiv păreri proaste - sau vă bazați pe lege, caz în care v-aș ruga să ne spuneți ce act normativ interzice unei persoane private să recompenseze - benevol - o altă persoană atunci când aceasta respectă legea (în cazul nostru, denunță infracțiunea de dare de mită)?

PS: Avocatnet, vă aduc încă o dată la cunoștință faptul că, în lipsa unui control specializat, acest forum are nevoie să pună la dispoziția utilizatorilor un instrument de sesizat informațiile greșite, astfel încât reputația persoanelor care le propagă să fie ajustată în consecință.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2016
klehus, utilizator

Alte discuții în legătură

Cazul "valiza" december december Sunt convins ca marea majoritatea ati auzit despre acest "caz". Facand abstractie de partea fotbalistica care personal nu prea ma intereseaza cred ca ... (vezi toată discuția)
Cazul becali BIGHY BIGHY As dori si eu o lamurire de la persoanele in masura.Am ascultat sentinta data de ICCJ astazi si nu am inteles mai nimic.A spus judecatoare ca sunt toti ... (vezi toată discuția)
Luare de mita- plangere? nonsensuri nonsensuri Buna ziua! Tocmai ce amm fost condamnat cu suspendare pentru luare de mita 50 lei, fara nicio proba concreta,dar nu asta e oful meu. Oful meu ,este ca nu a ... (vezi toată discuția)