Multumesc mult pentru raspunsuri. Noi am rezolvat problema in sensul ca ne cumparam o garsoniera in acelasi complex, deoarece un articol din antecontract ii dadea posibilitate dezvoltatorului sa intarzie la nesfarsit, invocand un caz de "forta majora" pe care ei il explicau ca pe "orice eveniment neprevazut care ar putea intarzia lucrarile". Pentru ca nu au vrut sa scada pretul apartamentului decat cu vreo 1500 euro, ne-am inteles in privinta unei garsoniere care costa 33 mii euro, platita deja pe jumatate prin avansul dat pentru apartamentul cu 2 camere. Ne-am dat seama ca vom pierde 30 % din banii de avans, iar pentru a-i obtine pe cei 70%, ar fi trebuit sa trecem printr-un proces de durata si nu ne dorim asa ceva.
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema legat de achizitionarea unui apartament nou.
In februarie 2008 am incheiat un contract de vanzare-cumparare a unui apartament nou cu un dezvoltator care se obliga sa termine apartamentul la 1martie 2009,platind un avans de 17000 euro. Daca din diverse motive, lucrarile nu erau gata la 1 martie, dezvoltatorul avea (cf. precontractlui) 3 luni de gratie, deci ar fi trebuit sa termine(inclusiv finisaje, cum scrie in antecontract), la 1 iunie. Astazi, 27 iunie, apartamentul nu este finalizat. Un articol din antecontract precizeaza ca in cazul nerespectarii de catre dezvoltator a termenului de finalizare, avansaul platit de cumparator se va restitui integral acestuia. Am trimis scrisori recomandate cu confirmare de primire in care solicitam rezilierea contractului si inapoierea avansului, din cauza nerespectarii termenului de finalizare, la care, bineinteles, ca nu am primit niciun raspuns oficial, ci doar unul telefonic in care mi se spunea ca apartamentele vor fi finalizate la 1 august, alaturi de o oferta (pe e-mail) cu un pret mai mic al apartamentului respectiv cu 2 camere sau un alt apartament cu 3 camere la un preat mai mare cu 8000 de euro. Mentionez ca in antecontract este preavazut, de asemenea, ca daca cumparatorul va cere rezilierea antecontractului, isi va primi 70% inapoi din avansul acordat in cazul in care dezvoltatorul va vinde apartamentul unui tert, dar nu mai tarziu de un an de la data rezilierii antecontractului.
Va rog sa-mi spuneti cum terbuie sa procedez ca sa-mi primesc inapoi, daca nu toata suma (cum ar fi legal), macar cei 70% din banii dati.
Multumesc frumos!