avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită nerespectare de catre dezvoltator antecontract ...
Discuție deschisă în Executare silită

nerespectare de catre dezvoltator antecontract apartament nou

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati intr-o problema legat de achizitionarea unui apartament nou.
In februarie 2008 am incheiat un contract de vanzare-cumparare a unui apartament nou cu un dezvoltator care se obliga sa termine apartamentul la 1martie 2009,platind un avans de 17000 euro. Daca din diverse motive, lucrarile nu erau gata la 1 martie, dezvoltatorul avea (cf. precontractlui) 3 luni de gratie, deci ar fi trebuit sa termine(inclusiv finisaje, cum scrie in antecontract), la 1 iunie. Astazi, 27 iunie, apartamentul nu este finalizat. Un articol din antecontract precizeaza ca in cazul nerespectarii de catre dezvoltator a termenului de finalizare, avansaul platit de cumparator se va restitui integral acestuia. Am trimis scrisori recomandate cu confirmare de primire in care solicitam rezilierea contractului si inapoierea avansului, din cauza nerespectarii termenului de finalizare, la care, bineinteles, ca nu am primit niciun raspuns oficial, ci doar unul telefonic in care mi se spunea ca apartamentele vor fi finalizate la 1 august, alaturi de o oferta (pe e-mail) cu un pret mai mic al apartamentului respectiv cu 2 camere sau un alt apartament cu 3 camere la un preat mai mare cu 8000 de euro. Mentionez ca in antecontract este preavazut, de asemenea, ca daca cumparatorul va cere rezilierea antecontractului, isi va primi 70% inapoi din avansul acordat in cazul in care dezvoltatorul va vinde apartamentul unui tert, dar nu mai tarziu de un an de la data rezilierii antecontractului.
Va rog sa-mi spuneti cum terbuie sa procedez ca sa-mi primesc inapoi, daca nu toata suma (cum ar fi legal), macar cei 70% din banii dati.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 06:21, 11 Septembrie 2009
Formulati o actiune in justitie prin care sa obligati dezvoltatorul sa realizeze si sa va predea apartamentul asa cum s-a obligat, sub sanctiunea platii de daune, daca mai doriti apartamentul. In caz contrar, solicitati anularea contractului in instanta cu repunerea partilor in situatia anterioara incheierii lui. Tineti cont de faptul ca ceea ce este cuprins in contract reprezinta legea partilor, cu conditia sa nu fie incalcata o norma legala imperativa.
E neplacut, dar nu foarte grav, zic eu. Neplacut este mai ales faptul ca ce ai contractat in februarie 2008 (apartamentul) acum are probabil 60% din valoare, totodata cei 70% primiti inapoi din avans ar putea reprezenta un avans egal in proportie cu primul la un alt apartament.Trecand peste acest aspect de "criza", contractul este legea partilor, chiar daca balanta a fost inclinata mai mult spre dezvoltator. Nerespectarea contractului ( a termenului de executie) iti da dreptul sa reziliezi contractul in urma unei notificari trimise dezvoltatorului (cu confirmare de primire). Ca masura de siguranta pe perioada de maximium un an pana sa-ti vezi banii inapoi as deschide si o actiune in instanta si as cere inscrierea unei ipoteci in favoarea ta pt suma de 70% din avans. Astfel dezvoltatorul nu poate vinde apartamentul respectiv decat achitandu-ti datoria. Pe de alta parte o intelegere amiabila ar fi mai ieftina, mai putin stresanta si chiar mai avantajoasa dpdv financiar. Cerei ceva in plus, un garaj, parcare, o camera in plus sau o reducere substantiala de pret. Am mai intalnit situatii recente ca un apartament contractat in mai 2008 la un pret pe mp s-a renegociat acum la 70% din pret. Totusi nu cumva rambursarea a numai 70% din avans se refera la cererea de reziliere unilaterala inainte de termenul de finalizare (plus 3 luni de gratie) ? Tu defapt ceri rezilierea antecontractului dupa expirarea termenului, caz in care ai dreptul la rambursarea integrala a avansului plus daune.
Din cate am inteles dezvoltatorul este bine intentionat , ai putut discuta cu ei, de asta am zis ca nu e foarte grav, mai rau era daca disparea cu firma cu tot. Recomand renegocirea antecontractului prin semnarea unei anexe la acesta.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2009
bms, utilizator
Buna ziua,
Am o problema asemanatoare si as dori un sfat:
-in 2008 am dat 25% avans la un apt intr-un imobil in constructie .Acest avans l-am dat din firma mea.Blocul nu e finalizat si se aproprie termenul maxim de predare;mentionez ca acest termen nu va fi respectat.
Doresc sa reziliez acest contract si sa imi recuperez avansul dat.
Intre timp am primit o notificare din partea bancii care a finantat acest proiect prin care am calitatea de debitor cedat si in consecinta toate drepturile de creanta nascute din antecontract au fost cesionate bancii.
In aceasta situatie eu impotriva cui ma indrept cu cererea de reziliere si recuperarea avansului?
Care sunt pasii de urmat?
Cred ca situatia este mai complexa decat la criena, si ma refer la antecontract, daca dezvoltatorul a incheiat antecontracte pt imobile ipotecate, fara acordul bancii -- e grav. Sau s-a specificat in antecontract privilegiul bancii asupra imobilului? sunt necesare mai muuulte detalii.
Da, e specificat in antecontract privilegiul bancii.

Alte discuții în legătură

Diferenta exagerata de valoare apartament andreeacristinne andreeacristinne am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential la inceputul anului 2008. apartamentul urma sa fie gata la ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract de v-c imobil bogb bogb Buna ziua, Anul trecut am incheiat un contract de v-c imobil nou in calitate de promitent cumparator pt care am dat un avans de 25%. Principalele obligatii ... (vezi toată discuția)
Antecontract mincinos crs_tzep crs_tzep Buna ziua, In toamna anului 2019 am semnat un atecontract pentru un apartament de 3 camere, si care trebuie sa fie finalizat la 30 iunie 2020, unde se ... (vezi toată discuția)