avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Activitate alin virgil

Activitate alin virgil

Buna ziua,
Vin la Dvs. cu rugamintea de a ma ajuta cu o solutie la urmatoarea problema:
Este vorba despre neplata pensiei de intretinere (dar asa cum am aratat in titlul mesajului, este o situatie aparte).
In urma casatoriei (incheiata in tara) au rezultat minori. Printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, s-a stabilit ca tatal este obligat la plata pensiei de intretinere. Tatal nu respecta hotararea instantei de judecata. El s-a limitat la a trimite foarte rar sume mici de bani, sume care niciodata nu au fost la nivelul stabilit de instanta.
Am subliniat anterior ca, casatoria a fost incheiata in tara, deoarece, ulterior incheierii casatoriei (dupa cativa ani), mama a devenit cetatean strain, dar tatal are inca dubla cetatenie (cea romana si cea straina). Divortul si implicit pensia de intretinere s-au pronuntat de catre instanta straina, hotararea ramanand definitiva, executorie si irevocabila.
Acum vin si va adresez urmatoarea intrebare: "Poate fosta sotie sa-l actioneze in judecata in Romania pe fostul sot pentru neplata pensiei de intretinere?" In conformitate cu legea romana, neplata timp de 2 luni consecutiv, constituie infractiunea de abandon de familie si este prevazuta si pedepsita de Codul Penal.
Mentionez ca fostul sot (cu dublacetatenie: romana si straina) nu lucreaza si nici nu domiciliaza in Romania ci in tara straina (o tara din UE), iar minorii sunt cetateni straini (ai acelei tari din UE). In aceasta situatie, fosta sotie se poate adresa si instantelor romanesti sau numai instantei straine?
Va multumesc