avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensie intretinere (o situatie mai aparte ... ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensie intretinere (o situatie mai aparte ... cred)

Buna ziua,
Vin la Dvs. cu rugamintea de a ma ajuta cu o solutie la urmatoarea problema:
Este vorba despre neplata pensiei de intretinere (dar asa cum am aratat in titlul mesajului, este o situatie aparte).
In urma casatoriei (incheiata in tara) au rezultat minori. Printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, s-a stabilit ca tatal este obligat la plata pensiei de intretinere. Tatal nu respecta hotararea instantei de judecata. El s-a limitat la a trimite foarte rar sume mici de bani, sume care niciodata nu au fost la nivelul stabilit de instanta.
Am subliniat anterior ca, casatoria a fost incheiata in tara, deoarece, ulterior incheierii casatoriei (dupa cativa ani), mama a devenit cetatean strain, dar tatal are inca dubla cetatenie (cea romana si cea straina). Divortul si implicit pensia de intretinere s-au pronuntat de catre instanta straina, hotararea ramanand definitiva, executorie si irevocabila.
Acum vin si va adresez urmatoarea intrebare: "Poate fosta sotie sa-l actioneze in judecata in Romania pe fostul sot pentru neplata pensiei de intretinere?" In conformitate cu legea romana, neplata timp de 2 luni consecutiv, constituie infractiunea de abandon de familie si este prevazuta si pedepsita de Codul Penal.
Mentionez ca fostul sot (cu dublacetatenie: romana si straina) nu lucreaza si nici nu domiciliaza in Romania ci in tara straina (o tara din UE), iar minorii sunt cetateni straini (ai acelei tari din UE). In aceasta situatie, fosta sotie se poate adresa si instantelor romanesti sau numai instantei straine?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Tudor Aionitoaie , Consilier juridic 18:32, 17 Noiembrie 2005
În conformitate cu disp. alin 1 si 3 ale articolului 149 din Legea 105/1992, instanta romana este competenta daca:
1. pîrîtul sau unul dintre pîrîţi are domiciliul, reşedinţa sau fondul de comerţ în România; dacă pîrîtul din străinătate nu are domiciliul cunoscut, cererea se introduce la instanţa domiciliului sau reşedinţei reclamantului din ţară;
3. reclamantul din cererea de pensie de întreţinere are domiciliul în România;

Succes mai departe

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara  Andrei Andrei Daca o persoana din Romania solicita recalcularea pensiei alimentare fostului sot care locuieste intro alta tara, fiind cetatean al acelei tari unde trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Divort samiras samiras buna a m sa fiu scurta si la subiect o persoana straina casatorita cu o persoana de cetatenie romana ,cum poate inainta divort avind in vedere ca nu locuiesc ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara - mama in strainatate, tatal in romania. Gabi_16 Gabi_16 Buna ziua, Cu deosebit respect am si eu o intrebare: Cum si unde poate fi contestata o decizie a unui Tribunal din Franta care a stabilit marirea pensiei ... (vezi toată discuția)