avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna
a m sa fiu scurta si la subiect
o persoana straina casatorita cu o persoana de cetatenie romana ,cum poate inainta divort avind in vedere ca nu locuiesc actualmente in Romania si de persoana cetatean roman nu stiu nimic de 3 ani de zile.din casatorie am si 2 copii minori care acum traiesc cu mine intr-o tara din Europa si ce acte sint necesare?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: laurtot , utilizator 11:03, 24 Ianuarie 2011
Casatoria a fost inregistrata in Romania sau daca a fost realizatata in strainatate,casatoria a fost transcrisa in tara noastra ?
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Art 20 din Legea nr.105/1992 stabileste ca, "Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi."
Este posibil ca, competenta jurisdictionala sa nu apartina instantelor din Romania, asta in raport de cele aratate in art.20 din Lege.
Nu ne-ati precizat unde ati incheiat casatoria si nici unde ati avut ultimul domiciliu comun inainte de despartirea in fapt.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
ContSters53919, utilizator
am o intrebare:
doua persoane, avand un copil minor, au divortat . Copilul, prin hotarare definitiva si irevocabila, a fost dat spre crestere mamei.
In aceste conditii aceasta (mama) poate iesi din tara cu el fara acordul tatalui sau trebuie si acordul lui?
Mama poate iesi cu minorul din tara fara acordul tatalui.
Mama are nevoie la iesirea din tara doar de hotararea legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila, in original si pasaport pentru minor.
multumesc Simonette 12

Alte discuții în legătură

Divortul surorii mele lazar cucuruz lazar cucuruz sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate (vezi toată discuția)
Divort muscalu george florin muscalu george florin Buna ziua , problema mea este urmatoarea : sunt cetatean roman casatorit cu o cetateanca bulgara in Romania . Momentan amandoi avem acelasi domiciliu in Italia ... (vezi toată discuția)
Casatorie in canada-divort in ro? excape excape Buna ziua, m-am casatorit acum 3 ani in Canada cu un canadian, dar nu am avut domiciliu comun, defapt eu am locuit in tot acest timp in Romania, iar el in Ca, ... (vezi toată discuția)