avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua , problema mea este urmatoarea : sunt cetatean roman casatorit cu o cetateanca bulgara in Romania . Momentan amandoi avem acelasi domiciliu in Italia si avem 2 copii. As dori sa divortez in Romania , cineva imi poate explica daca este posibil si ce procedura ar trebui sa urmez . Va multumesc !
Nu este posibil decat daca domiciliati in Romania.
Deci ar trebui sa ma adresez instantelor italiane ?

Competenţa în materie de divorţ aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială se află ultimul domiciliu comun al soţilor.

Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă nici unul dintre soţi nu mai locuieşte în raza teritorială a judecătoriei în care se afla cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este cea de la domiciliul pârâtului. În cazul în care pârâtul nu are domiciliul în ţară, competenţa aparţine judecătoriei de la domiciliul reclamantului.

Cererea de divorţ trebuie să conţină numele copiilor minori născuţi din căsătorie sau a acelora care au aceeaşi situaţie legală, iar dacă nu există copii, se va face o menţiune în acest sens.

La cererea de divorţ se vor anexa copii legalizate de pe certificatul de căsătorie şi de pe certificatul de naştere al copiilor minori.

Pentru judecarea procesului de divorţ se cere prezenţa obligatorie a reclamantului.in caz contrar,actiunea va fi respinsa ca fiind nesustinuta.

In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.


Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
luiza2008, utilizator
Va multumesc pentru mesaj , dar sincer nu am inteles la care instanta ar trebui sa ma adresez cea romana sau cea italiana .
Situatia dvs este legata de aplicare legii straine conform prevederilor Legii nr. 105/1992.
Consider ca trebuie sa va adresati instantei din Italia, fiid statul pe teritoriul caruia aveti resedinta la acest moment.
Este important de stiut si unde s-a incheiat casatoria.
In acest sins sunt prevederile legii metionate mai sus.
Art. 20. - Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sînt supuse legii domiciliului lor comun.
În lipsă de cetăţenie comună sau de domiciliu comun, relaţiile personale sau patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strînse legături.
Art. 22. - Divorţul este cîrmuit de legea aplicabilă potrivit art. 20.

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord victoria58 victoria58 Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate Pecik Pecik In cazul unui divort in Italia, as avea nevoie de un articol constitutional, o lege sau ceva asemanator din care sa rezulte ca, in ciuda faptului ca sotii sunt ... (vezi toată discuția)