avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in strainatate

In cazul unui divort in Italia, as avea nevoie de un articol constitutional, o lege sau ceva asemanator din care sa rezulte ca, in ciuda faptului ca sotii sunt de cetatenie romana, ei pot divorta tinand cont de legea italiana, dat fiind ca sunt amandoi residenti in Italia.
Va multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 27 Februarie 2010
Divortul trebuie sa aiba loc la instanta de la ultimul domiciliu al sotilor, potrivit le gii romane.
In situatia in care ce doi au incheiat casatoria in Romania sau au incheiat-o in Italia dar in fata unui agent diplomatic sau functionarului consular al Romaniei, legea aplicabila desfacerii casatoriei este cea romana.
Divortul este carmuit de legea aplicabila potrivit art 20 din Legea 105/1992 care reglementeaza raporturile de drept international privat.
Buna seara.
Dupa desfacerea casatoriei pe teritoriul Italiei (acolo ati specificat ca aveti domiciul comun actual fiind rezidenti) unde se va emite hotararea de instanta competenta, trebuie tot conf.Leg.105/1992 sa faceti demersurile ca in termen de 6 luni sa faceti recunoasterea hotarari emise in strainatate in Romania ,procedura de exequatour .
Cu respect,Alexa...
Pasul 1. Care instanta este competenta?

REGULAMENTUL (CE) NR. 2201/2003 AL CONSILIULUI
din 27 noiembrie 2003
privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor
judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia
răspunderii părinteşti...


(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:

- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ....

Pasul 2 - Ce lege (de drept material) aplica instanta pe care am determinat-o ca fiind competenta?

Abia acum ne uitam in L 105.

Art. 20. - Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sînt supuse legii domiciliului lor comun.
Art. 22. - Divorţul este cîrmuit de legea aplicabilă potrivit art. 20.


Deci, n-avem cum (uitandu-ne in legea romana) sa va dam "vreo lege sau ceva" din care sa rezulta ca "in ciuda" faptului ca sunteti amandoi cetateni romani sa se tina cont de legea italiana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2010
romascanu, moderator
PENTRU A NU ajunge să plătiți un avocat în Italia..., domiciliul comun al soților este bine să fie pe teritoriul României , pentru că în funcție de ultimul vostru domiciliu comun se determină care judecătorie vă va desface căsătoria prin divort, fapt pentru care puteți angaja un avocat român.
:rtfm:

Alte discuții în legătură

Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord victoria58 victoria58 Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Divort cu element de extraneitate cornelius26 cornelius26 Casatorie incheiata intre o romanca si un cetatean tanzanian in statul Bahrain.. casatoria a fost transcrisa si in Romania... sotia si-a pastrat domiciliul ... (vezi toată discuția)