" Totusi, eu imi mentin parerea ca actul de partaj trebuia facut doar cu privire la masa succesorala (respectiv cota de 50% din apartament)si nu la intreg apartamentul. "
Asa este . S-a facut intai succesiunea si s-a intabulat in cartea funciara si ulterior s-a facut actul de partaj voluntar. Masa succesorala cuprinde si o casa cu teren asupra carora inca nu s-a un partaj . Credca era mai bine sa se faca tot partajul odata.
Si totusi exista un act de la Judecatorie - Biroul de Carte Funciara in care scrie citez : "Admite cererea la intabularea in Cartea Funciara Individuala a municipiului a dreptului de proprietate asupra apartamentului ... bun propriu al ... (copilului in favoarea caruia s-a facut partajul voluntar) cu titlu de partajare voluntara .
Tin totusi sa precizez ca actul de partaj voluntar arata asa :
Act de Partaj Voluntar :
- intre subscrisii : ... (cei trei mostenitori)
- obiectul partajului : apartamentul respectiv
- imobilul l-am dobindit noi astfel :jumatate ,cota indiviziva, eu "sotia" prin vinzare-cumparare , si jumatate ,cota indiviziva am dobindit-o noi toti copartajantii in calitate de mostenitori legali ai "defunctului"
- in baza prezentului act noi am hotarit lichidarea starii de indiviziune in mod voluntar pentru acest imobil astfel ca ai revine in proprietate exclusiva copartajantului "copilul beneficiar"
- noi "sotia" si "celalat copil" renuntam la orice pretentie asupra acestui imobil, suntem de acord ca sa revina in proprietate exclusiva lui "copilul beneficiar" , urmind prin act separat sa ne indestulam din alte bunuri coproprietatea noastra .
Sa inteleg ca se poate face "partaj voluntar" asupra unui bun indiferent de modul in care au fost dobindite "cotele parte" ? (pentru ca la obiectul partajului este tot apartamentul si nu partea din masa succesorala)
Am o nelamurire privind partajul voluntar.
Spre exemplu dupa decesul unuia din soti masa succesorala este jumatate indiviziva dintr-un apartament (cealalta jumatate fiind a sotului in viatza) + alte bunuri .Mostenitori sunt sotia (sa zicem :) ) si doi copii . Acestia fac un act notarial de partaj voluntar prin care se confera dreptul de bun propriu catre unul din copii , restul bunurilor urmind a fi impartite ulterior .
Intrebarea este : Din moment ce partajul voluntar se refera la masa succesorala ce contine doar jumatate din apartamentul respectiv , cum i se poate atribui copilului tot apartamentul ca bun propriu ?
Este posibil ca in actul notarial de partaj voluntar sa se prevada ca e vorba de si de jumatatea sotiei (apartamentul fiind dobindit in comun in timpul casatoriei) , sau trebuie intocmite alte acte (vinzare,donatii,etc.) ?