Va mai deranjez cu o intrebare legata de stagiul de cotizare... Am vazut ca legea cere ca stagiul de cotizare sa fie de 35 de ani pentru barbati. Intrebarea este daca se ia in considerare stagiul efectiv realizat (anii cat am muncit) sau stagiul la care se ajunge prin adaugarea anilor datorata conditiilor speciale?
Pentru ca daca ar trebui sa am efectiv 35 de ani de munca, nu nu m-as incadra..... zic eu..
Va multumesc inca o data.
Va deranjez si eu cu urmatoarea situatie, poate ma puteti ajuta cu un sfat.
Am 55 de ani si 4 luni. Am lucrat pana in anul 2005 la metrou, activitate desfasurata in subteran timp de 18 ani de zile.
Acum 5 luni de zile am depus dosarul de pensionare la Casa de Pensii. Cererea mea a fost insa respinsa (decizia de respingere mi-a fost comunicata acum cateva zile).
Va redau cele consemnate in decizia mentionata:
- varsta standard de pensionare 65 de ani
- reducerea varstei standard de pensionare datorita conditiilor speciale si deosebite de munca - 9 ani si 6 luni.
- stagiul de cotizare realizat - 43 de ani 8 luni si 25 de zile, din care: grupa II - 12 ani 8 luni si 26 de zile, conditii speciale 18 ani si 3 zile (anterior 04'2001- 13 ani 5 luni si 8 zile, Legea 226/2006 18 ani si 3 zile), conditii deosebite 25 zile, conditii normale 1 an, 10 luni si 14 zile, stagiu asimilat 1 an 3 luni si 17 zile, stagiu aferent grupa I si II 9 ani si 9 luni.
La sfarsit se spune ca cererea se respinge pt ca nu sunt indeplinite conditiile de reducere a varstei standard de pensionare din Legea 19/2000, in sensul ca In conformitate cu art. 48(1) pct. 2 varsta de pensionare redusa datorita stagiului realizat in conditii deosebite si legilor speciale nu poate fi mai mica decat varstele prevazute la art. 42.
Am vazut la art. 42 ca intr-adevar varsta nu poate fi redusa sub 55 ani (cand am depus dosarul aveam 54 ani si 11 luni). Acum nu inteleg daca problema a fost ca nu aveam 55 ani? Sau e alta problema?
Acum intrebarea mea este cand as putea sa ma pensionez? Din calculele mele la 55 ani si 6 luni (65 de ani minus reducerea datorata varstei de pensionare de 9 ani si 6 luni).
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Va multumesc anticipat.