Am sa incep cu datele inscrise in carnetul de munca :
" In perioada 24.10.1979 - 31.03.2001 a lucrat in grupa I de munca, conform Ord. 50/ 1990, anexa I, pct.75 si Ord. 125/ 1990, anexa I , pct. 17, 21 de ani, 5 luni si 7 zile, in procent de 100% are conditii speciale ".
Mai precizez faptul ca, am lucrat in cadrul M.Ap.N ca salariat civil.
Data de nastere : decembrie 1960.
Rugamintea mea este aceea de a ma lamuri in privinta incadrarii in grupa de munca conform Ord. 125 ( pe care nu am reusit, pana in prezent, sa-l consult ) precum si data la care ma pot pensiona.
Ordinul nr. 125/1990 nu-l puteti consulta pentru ca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Daca, insa, aveti mentiunea referitoare la activitatea desfasurata in grupa de munca inscrisa in carnetul de munca, nu aveti de ce sa va faceti probleme.
Date generale: pentru a beneficia de pensie penru limita de varsta, trebuie sa aveti varsta standard de pensionare de 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Raportandu-ma la octombrie 2008, aveti un stagiu de cotizare realizat de 29 ani caruia i se adauga un stagiu pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca de 10 ani si 6 luni, rezultand un stagiu total de 39 ani si 6 luni.
Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 de ani.
In momentul in care stagiul total va fi de 45 ani, puteti solicita pensie anticipata.
De pensie pentru limita de varsta puteti beneficia la varsta de 56 de ani, varsta standard de pensionare fiind redusa cu 9 ani pentru activitatea desfasurata in grupa I de munca, conform anexei 4 a Legii nr. 19/2000.
Reveniti, intrucat legislatia in domeniul pensiilor se va schimba! :)
Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns. Am, insa, unele nelamuriri. Nu reusesc sa imi dau seama daca, in interpretarea dumneavoastra, ati tinut cont de faptul ca mi-am desfasurat activitatea in conditii speciale. Prin natura activitatii, ar trebui sa ma incadrez in art. 20 lit. b) din actuala lege a pensiilor, lucru care nu stiu daca rezulta din cele doua ordine ( 50 si 125 ) trecute in carnetul de munca.
Puteti sa ma ajutati cu lamuriri in acest sens ? Va multumesc.
Ordinul nr. 50/1990 reglementeaza activitatea desfasurata in grupele I si I de munca. Acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 125, care, asa cum aratam mai sus, nu a fost publicat in Monitorul Oficial.
Pana in 31.03.2001 a produs efecte juridice Ordinul nr. 50/1990. Incepand cu 01.04.2001 a intrat in vigoare Legea nr. 19/2000, care reglementeaza activitatea desfasurata in conditii speciale si deosebite.
Legea nr. 19/2000 nu retroactiveaza, deci nu produce efecte juridice in perioade anterioare intrarii ei in vigoare. Intrucat mentiunile inscrise in carnetul dvs. de munca se opresc in data de 31.03.2001, dispozitiile art. 20, lit. b) din Legea nr. 19/2000 nu va sunt aplicabile.
Multumesc, in sfarsit incep sa intrezaresc " luminita de la capatul tunelului " ! :)
Va mai " torturez " cu o intrebare si scapati de mine !
Ordinul 50 / anexa I/ pct.75 Personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale care lucrează la locurile de munca sau la activităţile încadrate în grupa I sau II de munca, conform Decretului nr. 247/1977, beneficiază de grupa de munca aprobată pentru cadrele militare.
Puteti sa imi explicati, concret, ce inseamna "beneficiază de grupa de munca aprobată pentru cadrele militare" ?
Va deranjez si eu cu urmatoarea situatie, poate ma puteti ajuta cu un sfat.
Am 55 de ani si 4 luni. Am lucrat pana in anul 2005 la metrou, activitate desfasurata in subteran timp de 18 ani de zile.
Acum 5 luni de zile am depus dosarul de pensionare la Casa de Pensii. Cererea mea a fost insa respinsa (decizia de respingere mi-a fost comunicata acum cateva zile).
Va redau cele consemnate in decizia mentionata:
- varsta standard de pensionare 65 de ani
- reducerea varstei standard de pensionare datorita conditiilor speciale si deosebite de munca - 9 ani si 6 luni.
- stagiul de cotizare realizat - 43 de ani 8 luni si 25 de zile, din care: grupa II - 12 ani 8 luni si 26 de zile, conditii speciale 18 ani si 3 zile (anterior 04'2001- 13 ani 5 luni si 8 zile, Legea 226/2006 18 ani si 3 zile), conditii deosebite 25 zile, conditii normale 1 an, 10 luni si 14 zile, stagiu asimilat 1 an 3 luni si 17 zile, stagiu aferent grupa I si II 9 ani si 9 luni.
La sfarsit se spune ca cererea se respinge pt ca nu sunt indeplinite conditiile de reducere a varstei standard de pensionare din Legea 19/2000, in sensul ca In conformitate cu art. 48(1) pct. 2 varsta de pensionare redusa datorita stagiului realizat in conditii deosebite si legilor speciale nu poate fi mai mica decat varstele prevazute la art. 42.
Am vazut la art. 42 ca intr-adevar varsta nu poate fi redusa sub 55 ani (cand am depus dosarul aveam 54 ani si 11 luni). Acum nu inteleg daca problema a fost ca nu aveam 55 ani? Sau e alta problema?
Acum intrebarea mea este cand as putea sa ma pensionez? Din calculele mele la 55 ani si 6 luni (65 de ani minus reducerea datorata varstei de pensionare de 9 ani si 6 luni).
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Va multumesc anticipat.