avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia anticipata

Ma numesc Violeta sunt din Lugoj,m-am nascut in 16.031956, am lucrat in grupa 2-a de munca 22 ani si11 luni , iar in grupa 3 de munca 6 ani si 2 luni.
Am rugamintea sa-mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat ? Mentionez ca in prezent nu am un loc de munca.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:53, 26 Februarie 2010
Ca date generale, o femeie nascuta in 1956 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Stagiului realizat pana in prezent de 29 de ani si 1 luni i se adauga stagiul de 5 ani si 6 luni, stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca, rezultand un stagiu total de 34 ani si 7 luni. Din punctul de vedere al stagiului de cotizare indepliniti conditiile pentru a beneficia atat de pensie anticipata partiala cat si de pensie pentru limita de varsta.

Puteti beneficia de pensie anticipata partiala cand veti implini 55 de ani dar la aceeasi varsta puteti solicita pensie pentru limita de varsta, intrucat pentru 22 de ani lucrati in grupa II de munca varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspuns, dar am o mica neclaritate, daca 5 ani si 6 luni, stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca,(varsta de pensionare nu este calculata astfel : 60 ani- 5ani si 6 luni = 54 ani si 6 luni) deci varsta la care ma pot pensiona nu ar trebuii sa fie 54 ani si 6 luni?

(insist pe aceste mici detalii deoarece nu as vrea sa intru sub incidenta legii pensiilor din 2011)
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
violeta panduru, utilizator
1. Conform legii, pensia anticipata partiala se acorda prin reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare.
2. Cum la dvs. varsta standard este de 60 de ani....
Doamna, haideti s-o iau punctual:

1. Varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani, conform art. 42 din Legea nr. 19/2000, pentru anii intregi lucrati efectiv in grupa II de munca.

2. Pentru ca ati lucrat in grupa II de munca, Ordinul nr. 340/2001 prevede acordarea, in vederea deschiderii drepturilor de pensie, a unui stagiu de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in aceste conditii. Daca inmultiti 22 cu 3 iar rezultatul il impartiti la 12, obtineti 5 ani si 6 luni. Acesti 5 ani si 6 luni se adauga stagiului realizat, in niciun caz nu se scad din varsta standard de pensionare.

Deci, activitatea desfasurata in grupe de munca aduce doua beneficii: pe de o parte reducerea varstei standard de pensionare in functie de perioada efectiv lucrata in grupe de munca iar pe de alta parte, adaugarea unui spor la stagiul de cotizare (de 3 sau de 6 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca, respectiv in grupa I de munca).

Daca raspunsul meu nu a fost suficient de clar, va rog sa puneti intrebari suplimentare.
Chiar daca nu va pot raspunde prompt, va promit ca voi raspunde. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pentru pensie grupa 1 ruri ruri Subiect: calcul stagiu realizat pentru pensie 1.sant nascut in 09.06.1960 2. Perioada 29.07.1977-02.04.1989 am statut de angajat cu C.M. 3.Perioada ... (vezi toată discuția)