avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Activitate wrs

Activitate wrs

Buna ziua,

Referitor la subiectul discutat aici , va rog sa ma lamuriti in privinta plafonarii bazei de calcul a indemnizatiilor pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia.
Nu imi este clar un lucru:se plafoneaza media sau se plafoneaza fiecare luna in parte

Mai sus este un exemplu in care in fiecare luna este depasita limita si acolo calculul e clar.

In cazul in care doar in anumite luni salariul depaseste acea limita cum se face calculul:
Exemplu:

luna1 luna2 luna3 luna4 luna5 luna6
venit: 5000 5000 5000 5000 5000 10000

cazul 1: 4000+4000+4000+4000+4000+10000=30000
30000/6=5000 care este mai mica decat 7200
sau
cazul2: 4000+4000+4000+4000+4000+7200 (10000 plafonat la 7200) = 27200


Evident cazul 2 dezavantajaza salariatul.


Multumesc
Am epuizat metodele de intelegere amiabila cu angajatorul (le-am trimis o scrisoare cu confirmare de primire in care le-am explicat situatia si le-am prezentat documentele primite de la casa da sanatate)
Ma pregatesc sa depun plangere penala pentru neglijenta in serviciu si as avea nevoie de cateva informati cu care va rog sa ma ajutatii:
- care sunt documentele pe care ar trebui sa le anexez in sprijinul plangerii (contract de munca, fluturasi salariu, documentele primite de la casa de sanatate, confirmarea scrisorii in care le-am solicitat restituirea) ?

- in privinta prejudiciului creat pe langa sumele efective retinute abuziv ar mai trebui sa includ si alte cheltuieli de judecata ? (exista alte cheltuieli pe care ar trebui sa le solicit? eventual dobanzi la sumele retinute )

-unde pot specifica adresa de corespondenta, in conditiile in care ea difera de cea de pe cartea de identitate (pe plangere sau e un document separat)

- imi puteti da un model pentru o plangere penala


Multumesc.
MIHAI GRIGORE a scris:

Faceti plangere penala pentru neglijenta in serviciu pentru retinere si virarea din salariu a unor sume mai mari decat cele conforme cu prevederile legale. Si constituiti-va parte civila vatamata cu suma reprezentand prejudiciul care v-a fost cauzat.
Este mai rapida aceasta cale decat calea judecatoreasca. In acest fel vor depune imediat cerere pentru restituirea acelor sume de bani si vi le vor vira in cont....
B-)


Imi poti preciza ,te rog, care este diferenta intre plangere penala si calea judecatoreasca.
Multumesc.
Multumesc Mihai Grigore si smeagull pentsu raspunsuri . Voi trimite o solicitare scrisa cu confirmare de primire la angajator.

Estimez ca raspunsul acestuia va fi negativ sau cel mult evaziv de aceea as dori ca in timpul cat astept raspuns sa ma pregatesc pentru actiunile urmatoare
In acest sens imi puteti spune mai clar ce presupune o plangere penala (cum se desfasoara toata actiunea) , impotriva cui tb sa o fac: a firmei sau a unei anumite persoane deoarece nu cunosc persoanele care se ocupau de salarii si poate ca nici nu mai lucreaza acolo si de asemenea care sunt articolele de lege (care au fost incalcate) la care ar trebui sa fac referire in plangere.

Apropo, raaspunsul CNAS la intebarea mea privind modul ce calcul al contributiei (pentru a clarifica situatia creata ) este: "Potrivit art. 51 alin (2) lit. a) din Ordonanta de Urgent a Guvernului nr. 150/2002 cu modificarile si completarile ulterioare(in vifoare in perioada 2003-mai 2006) precum si art 257 alin (2) lit. a) din Legea nr 95/2006, persoanele asigurate au obligatia platii cotei de contributie de asigurari sociale de sanatate asupta veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.
Avand in vedere ca Dl .... nu se incadra in categoria persoanelor cu venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit si nici la categoria persoanelor scutite de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, aveam obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 53 alin (4) din Ordonanta de Urgent a Guvernului nr. 150/2002 respectiv art 257 alin (2) lit. a) din Legea nr 95/2006, calculata prin aplicarea cotei de 6.5% la salariul de baza minim brut pe tara, lunar"

Vi se pare corecta aprecierea CNAS?
Discutiile cu casa de sanatate le am in scris sub forma unor raspunsuri la solicitarile mele.
Prima solicitare adresata CNAS a fost:"Cum se calculeaza cass in cazul in care salariul nu se incadreaza in categoria celor care se impun impozitului pe venit (in perioada 2006-2007)" iar raspunsul a fost "avand in vedere ca venitul persoanei nu se incadra in categoria celor ce se supun impozitului pe venit si persoana nu se incadra in categoria persoanelor scutite de la plata contributiei, avea obligatia platii contributiei calculata ca 6.5% din salariul minim brut pe tara". (sunt precizate si articolele de lege pe baza carora este dat raspunsul).
A doua solicitare a fost catre casmb si am solicitat restituirea sumelor platite in plus iar raspunsul a fost ca numai angajatorul se poate adresa casmb in acest sens.

Cu angajatorul am avut o discutie telefonica in care m-a refuzat.

Consideratii ca inaitnea inceperi unei actiuni judecatoresti ar fi util si un raspuns in scris al angajatorului?
Deasemenea cat timp ar trebui sa astept un raspuns de la acesta (deoarece banuiesc ca nu imi va raspunde).
Buna ziua,

In urma cu mai mult de 3 ani am lucrat ca programator iar firma pentru care am lucrat mi-a retinut si a virat catre casa de asigurari sanatate o suma de bani reprezentand contributia mea.
Acum am studiat legile si am constatat ca deoarece eram incadrat ca programator , iar salariul meu nu se incadra in categoria veniturilor care se supun impozitului pe venit, conform art 257, alin.2 lit. a din legea 95/2006 (valabil acum 3 ani, p.t ca ulterior s-a modificat) contributia mea trebuia sa fie 0 sau cel mult egala cu contributia echivalenta unui salariu minim pe economie.

Am discutat cu casa de asigurari sanatate si aceasta a admis ca s-a facut o gresala daca angajatorul a virat cotributia calculata la valoarea salariului din cartea de munca si ca in acest caz numai angajatorul poate solicita restituirea sumelor platite in plus din eroare.

Am discutat cu fostul meu angajator si acesta refuza sa faca demersurile necesare pentru recuperarea sumelor platite in plus.
In aceasta situatie care ar fi metodele de constringere a angajatorului pentru a imi returna sumele platite in plus?
Deasemenea va rog sa imi precizati daca aceasta situatie se incadreaza in categoria drepturi salariale neplatite si deoarece au trecut mai mult de 3 ani nu se mai poate face nimic in instanta.