Am contractat cu sotia un credit ipotecar in aprilie 2007.
La momentul semnarii contractului dobanda la CHF prevazuta in contract era de 5,5%, iar banca isi rezerva dreptul de a revizui dobanda functie de variatia indicelui LIBOR 3M CHF.
La data semnarii contractului valoarea indicelui era de 2,7 , ceea ce ar insemna ca restul pana la 5,5% ar fi comisioane si alte sume ce-i revin bancii, adik 2,8 %.
Dupa un an de zile, cand merg la ghiseu sa platesc rata, mi se spune ca din cauza unor modificari ale dobanzii mi-a crescut rata, pretextul fiind ca se reizuieste anual (acest pretext mi-a fost oferit de persoana de la ghiseu - verbal).
Modificarea dobanzii a fost de un procent, in conditiile in care variatia indecelui LIBOR a fost de doar 0,15 de la 2,7 la 2,85. Dobanda a ajuns astfel dupa un an sa aiba valoarea de 6,5%, valoare resimtita si in valoarea ratei lunare.
Nu am considerat important pentru ca era intradevar in crestere, insa anul asta de criza si variatii de curs valutar m-au facut sa fiu mai atent la fiecare banut.
Dupa al doilea an ma asteptam ca banca sa scada dobanda, asa cum mi s-a spus la sediu cu un an inainte. Nu s-a intamplat asa!
Observand ca nu se face nici o modificare a dobanzii, le-am solicitat sa recalculeze dobanda (asa au interpretat ce le-am trimis eu) in functie de valoarea actuala a LIBOR care a ajuns la 0,5 la momentul formularii cererii iar acum la 0,4.
Au fost doua solicitari si la ambele am fost "jigniti" prin raspunsul primit.
Am fost invitati la banca sa semn act aditional in care sa acceptam un mod de calcul al dobanzii ce nu era prevazut in contractul initial si era forma dintr-o marja a bancii de 5,5 + 0,5 -valoarea indicelui libor.
Am facut o plangere la OPC si asteptam raspunsul, dar nu stiu daca se va rezolva ceva.
Va rog sa-mi spuneti cum ar fi mai bine sa procedez???