avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca nu actualizeaza dobanda asa cum e prevazut in ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca nu actualizeaza dobanda asa cum e prevazut in contract decat in sens crescator

Buna ziua!

Am contractat cu sotia un credit ipotecar in aprilie 2007.

La momentul semnarii contractului dobanda la CHF prevazuta in contract era de 5,5%, iar banca isi rezerva dreptul de a revizui dobanda functie de variatia indicelui LIBOR 3M CHF.

La data semnarii contractului valoarea indicelui era de 2,7 , ceea ce ar insemna ca restul pana la 5,5% ar fi comisioane si alte sume ce-i revin bancii, adik 2,8 %.

Dupa un an de zile, cand merg la ghiseu sa platesc rata, mi se spune ca din cauza unor modificari ale dobanzii mi-a crescut rata, pretextul fiind ca se reizuieste anual (acest pretext mi-a fost oferit de persoana de la ghiseu - verbal).

Modificarea dobanzii a fost de un procent, in conditiile in care variatia indecelui LIBOR a fost de doar 0,15 de la 2,7 la 2,85. Dobanda a ajuns astfel dupa un an sa aiba valoarea de 6,5%, valoare resimtita si in valoarea ratei lunare.

Nu am considerat important pentru ca era intradevar in crestere, insa anul asta de criza si variatii de curs valutar m-au facut sa fiu mai atent la fiecare banut.

Dupa al doilea an ma asteptam ca banca sa scada dobanda, asa cum mi s-a spus la sediu cu un an inainte. Nu s-a intamplat asa!

Observand ca nu se face nici o modificare a dobanzii, le-am solicitat sa recalculeze dobanda (asa au interpretat ce le-am trimis eu) in functie de valoarea actuala a LIBOR care a ajuns la 0,5 la momentul formularii cererii iar acum la 0,4.

Au fost doua solicitari si la ambele am fost "jigniti" prin raspunsul primit.
Am fost invitati la banca sa semn act aditional in care sa acceptam un mod de calcul al dobanzii ce nu era prevazut in contractul initial si era forma dintr-o marja a bancii de 5,5 + 0,5 -valoarea indicelui libor.

Am facut o plangere la OPC si asteptam raspunsul, dar nu stiu daca se va rezolva ceva.

Va rog sa-mi spuneti cum ar fi mai bine sa procedez???
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: antiotp , utilizator 01:25, 13 Decembrie 2011
Eu v-as recomanda sa le faceti o notificare prin executor judecatoaresc ca in cazul in care nu procedeaza conform contractului va vedeti nevoit sa-i actionati in judecata si , pana la solutionarea procesului , veti suspenda plata ratelor bancare aferente creditului.
:D
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Buna ziua,

Pentru aceeasi problema eu am dat banca in judecata. Acelasi tip de credit, aceeasi valuta. Am urmat aceeasi pasi ca si dvs, am primit niste raspunsuri/propuneri care cu indulgenta pot fi numite "jignitoare". daca doriti detalii de procedura si recomandari puteti sa ma contactati, vi le ofer cu placere.
Buna ziua,

ma aflu si eu in exact aceeasi situatie, am contractat acelasi tip de credit, in aceeasi valuta si mi-ar fi de mare folos recomandarile despre care amintiti in mesajul dv. de mai sus, cu multumiri anticipate.
Sfatul meu este sa urmati aceeasi procedura: adresa catre banca concomitent cu reclamatie scrisa la Oficiul pentru Protectia Consumatorului , notificare prin executor judecatoresc ca in cazul in care nu se recalculeaza ratele corespunzator contractului veti sista plata ratelor si ii veti da in judecata si , ulterior , actiune in instanta !B-)
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
dtomescu a scris:

Buna ziua,

Pentru aceeasi problema eu am dat banca in judecata. Acelasi tip de credit, aceeasi valuta. Am urmat aceeasi pasi ca si dvs, am primit niste raspunsuri/propuneri care cu indulgenta pot fi numite "jignitoare". daca doriti detalii de procedura si recomandari puteti sa ma contactati, vi le ofer cu placere.


Buna ziua
Ma aflu in aceeasi situatie cu ceilati si ma gandesc daca se poate schimba ceva avand in vedere ca Ordonanta nr 174/2008 nu se aplica retroactiv.
Am primit raspuns de la banca si trebuie sa semnez un act aditional prin care se modifica dobanda in minus, dar totusi marja aplicata (9,4% la un credit pentru nevoi personala) este prea mare in conditiile in care BNR a scazut RMO la valuta, iar dobanda initiala , in aprilie 2007 era de 8,4%, cand LIBOR CHF era 2.12% deci marja ar fi fost 6,28%.
Ati rezolvat ceva prin darea in judecata ?

Alte discuții în legătură

Banca isi mareste marja cu 50% infoleg infoleg Am contractat un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca la o banca greceasca in mai 2007 in CHF cu ajutorul caruia am achizitionat un apartament pentru ... (vezi toată discuția)
Dobanda variabila la banca ralchissm ralchissm Buna ziua, Am incheiat un contract de imprumut la OTP Bank, in anul 2008, in franci elvetieni, cu dobanda variabila, functie de LIBOR, DAE 5,7%/an. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Modificarea unilateral a marjei fixe din contract prin act aditional diana-iasi diana-iasi Am primit actul aditional de la banca si am constatat ca DAE se calculeaza functie de Euribor la 3 luni si functie de marja fixa.Problema e ca in contractul ... (vezi toată discuția)