Am contractat un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca la o banca greceasca in mai 2007 in CHF cu ajutorul caruia am achizitionat un apartament pentru familie.
Am primit o notificare din partea bancii prin care m-a anunta:
„Pe fondul contextului international marcat de turbulente, ce implica costuri mai mari de finantare, banca este nevoita sa majoreze cu 2 puncte procentuale marja creditului dumneavoastra in conformitate cu prevederile art. 5 din contractul Dvs.”.
Art.5 spune pe scurt „Dobanda se poate modifica in functie de variatai indicelui de referinta (Libor) si a marjei, conform deciziei bancii.”
Creditul este format acum din: marja bancii de 4% + indicele Libor + un comision de administrare. La inceput plateam echivalentul in Ron de aproximativ 1000Ron/luna ajungandu-se acum din cauza acestei majorari si a cursului valutar la rate ce vor fi de aproximativ 1600Ron/luna deci cu 60% mai mari!
Primul lucru ce l-am facut a fost sa le raspund la notificare si sa le solicit sa nu mareasca marja. Vazand ca nu raspund dupa 15 zile i-am reclamat la OPC pt a nu interpreta ca raspund tacit, urmand sa primesc raspunsul in termenul de 30 de zile. Marja au modificato din 21.05.2009 urmand ca prima rata marita sa fie extrasa din sold in 03.06.2009. Nici azi nu am primit raspunsul oficial la notificarea mea catre banca. Am fost chemat la o "negociere" in care am fost lamurit ca banca nu va renunta la marire, deci sa le propun "ofera mea". Le-am spus ca vreau sa-mi mentina marja la cea contractata, nu au fost de acord, deci marja mi-a ramas marita.
Ce ma sfatuiti in continuare? Cazul de la Buzau pare a fi o speta asemnataore. Care sunt sansele in instanta in acest caz?
Da, este un caz cu reale sanse de succes pentru debitor. In conditiile OG 174/2008, care a modificat OG 21/1992, aceasta prevede cu privire la dobanda din contractele de credit: Art. 9 indice3 - În cadrul contractelor încheiate cu consumatorii, furnizorii de servicii financiare sunt obligaţi să respecte următoarele reguli: g) în contractele de credit cu dobândă variabilă se vor aplica următoarele reguli:
1. variaţia ratei dobânzii trebuie să fie independentă de voinţa furnizorului de servicii financiare, raportată la fluctuaţiile unor indici de referinţă verificabili, menţionaţi în contract, sau la modificările legislative care impun acest lucru;
2. dobânda poate varia în funcţie de dobânda de referinţă a furnizorului de servicii financiare, cu condiţia ca aceasta să fie unică pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice ale operatorului economic respectiv şi să nu fie majorată peste un anumit nivel, stabilit prin contract;
3. formula după care se calculează variaţia dobânzii trebuie indicată în mod expres în contract, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii, atât în sensul majorării, cât şi în cel al reducerii acesteia;
h) sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator;
i) orice notificare cu privire la modificarea conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri va fi transmisă consumatorilor cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea acesteia în vigoare. Consumatorul are la dispoziţie un termen de 15 zile de la primirea notificării pentru a comunica opţiunea sa de acceptare sau de neacceptare a noilor condiţii. Neprimirea unui răspuns din partea consumatorului în termenul menţionat anterior nu este considerată acceptare tacită;
Cazul profesorului de la Buzau s-a judecat anul trecut, intr-un moment in care nu existau aceste prevederi normative ( au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009).
Din cele citate de dvs. din prevederile contractuale rezulta ca acea marja este total dependenta de vointa creditorului. Astfel, o modificare dupa vointa creditorului este ilegala.
Dupa cum vedeti, nici macar o lipsa a unui raspuns nu putea fi interpretata ca o acceptare tacita a modificarii dobanzii, pentru ca legea prevede expres contrariul.
Mult succes!
OG 174/2008 se aplica si in cazul creditului meu contractat in 2007?
Sentinta judecatorului poate impunerea respectarea marjei contractate de catre banca, sau va decide incheierea contractului si plata restului din sold (in cazul constatarii abuzului)?
Intrucat modificarea contractului v-a fost impusa dupa intrarea in vigoare a modificarii actului normativ, va fi sanctionata dupa legislatia in vigoare la acest moment.
Decizia instantei va depinde de cererile partilor si de probele administrate.
Probabil banca va cere rezilierea contractului in cazul in care instanta ii va forta sa revina la marja initiala nemarita, motivand ca nu va mai fi profitabil acest credit pt ea.
Conform legii 289/2004 republicata in 23.04.2008 art. 11 (2) "In cazul achitarii anticipate a obligatiilor sale contractuale, consumatorul are dreptul la o reducere echitabila a costului creditului, stabilita proportional cu perioada de utilizare a creditului respectiv."
Din 2007 pana azi am achitat dobanda+principal intr-un procent de 15,7% din valoarea creditului (creditul meu in CHF are o valoare echivalenta a 50.000 euro). Daca ar trebui sa rambursez azi creditul conform bancii ar trebui rambursata suma imprumutata - principalul. Principalul reprezentand doar 2.4% din cat am achitat pana acum, bobanda achitata bancii fiind diferenta 15.7-2.4=13.3%. Deci banca ar castiga azi in urma creditului meu 13.3% din tot ce am achitat pana azi din creditul meu + toate cheltuielile ce le-am avuta pana acum: comisioane de analiza dosar, asigurare de viata + locuinta, comisionae de evaluare ipoteca, acte notariale inscriere ipoteca ... .
Intrebare: pe baza art. 11 (2) din 289/2004 republicata ar putea instanta sa impuna ca in cazul rezilierii valoarea de rambursat bancii sa fie suma imprumutata minus dobanda minus principal? Adica sa scada din suma imprumutata tot ce am platit pana azi bancii, restul ramas sa-l inapoiez.
Ar exista vre-o alta solutie ca instanta sa scada din suma imprumutata dobanda si principalul in cazul rezilierii contractului?
Dobanda platita conform contractului se cuvine bancii. Dobanda este pretul utilizarii banilor, ori dvs. v-ati folosit de banii bancii in tot acest timp.
In nici un caz nu se va imputa dobanda platita la creditul de rambursat, nu traim in tara minunilor:) Cu pretentia asta, cadeti in cealalta extrema, in care dvs. incercati sa prejudiciati interesele bancii.
Alte discuții în legătură
Notificare 2% plus
alexteo
Buna seara
am un credit de nevoi personale cu ipoteca in urmatoarele conditii:
moneda CHF; dobanda: variabila, calculata in functie indicele de referinta si ... (vezi toată discuția)