In anul 2007 am luat un credit de nevoi personale cu ipoteca in CHF. In contractul din 2007 am urmatoarele articole despre Dobanda:
La data incheierii prezentului contract dobanda curenta este de 5.7%. Dobanda se stabileste in forma procentuala ca rata anuala de dobanda. Dobanda este variabila in conformitate cu politica Bancii. Dobanda poate fi modificata in mod unilateral de catre banca, luand in considerare valoare dobanzii de referinta pentru fiecare valuta (Euribor,Libor,Rubor, etc.), fara a exista consimtamantul imprumutatului.
Noul procent de dobanda va fi comunicat imprumutatului prin intermediul unei scrisori simple sau recomandate, sau extras de cont trimis la adresa de corespondenta specificata. Imprumutatul este de accord ca aceasta metoda este suficienta si renunta la orice plangere si orice opoitie-contestatie cu privire la faptul ca aceasta metoda afost nepotrivita sau insuficienta.
In cazul in care, ca urmare a modificarii nivelului de dobanda de catre Banca, Imprumutatul nu va rambursa ratele nescadente/restul din creditul angajat si dobanzile aferente in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la data notificarii modificarii dobanzii, se considera ca acesta a acceptat noul procent de dobanda.
Pe parcusrul derularii creditului, Banca poate modifica nivelul comisioanelor, dobanzilor si taxelor fara consimtamantul Imprumutatului. Noul nivel al comisioanelor va fi publicat in Tariful de comisioane si va fi afisat la sediile bancii.
In anul 2008, dupa 10 luni de cand am semnat contractual de credit mi s-a marit dobanda la 6.99%. Am crezut ca e majorata din cauz ca a crescut dobanda de referinta BNR. Ulterior insa, cand dobanda de referinta BNR a scazut, OTP nu mi-a mai scazut dobanda.
In anul 2010, cand a aparut ordonanda OUG 50/201, a primit o scrisoare prin care mi se spunea ca dobanda va fi constituita din 2 componente, respective marja fixa a bancii + valoarea indicelui LIBOR CHF la 3 luni. Deasemenea potrivit acelei scrisori, in cazul in care nu as fi de accord cu aceste aspecte, sa fac o plangere si eventual, potrivit contractului de credit, sa restitui in termen de 10 zile intreaga suma. In cazul in care nu depun nicio astfel de contestatie se considere acceptare tacita.
Fiind intens dezbatut la TV aceasta ordonanta,am asteptat sa vad cum va fi publicata in forma finala. Am discutat si cu unul din ofiterii de credit ai bancii care mi-au comunicat verbal ca marja fixa este 6.99%(dobanda actuala) – 0.22% (valoarea LIBOR CHF din acel moment)=6.77%.
Am spus atunci ca ar trebui tinut cont de valoarea LIBOR din 2007 cand s-a semnat contractual.
Am asteptat sa mai aud ce se intampla si, din pacate, au trecut aproape 2 ani de atunci.
Acum insa am cautat pe internet unde am vazut ca au fost mai multe procese intentate bancii din partea unor client care aveau contracte aproximativ identice cu contractual meu.
As dori sa stiu, in cazul in care in urma unei solicitari scrise sa renegociem dobanda pe cale amiabila, voi primi un raspuns negativ din partea bancii, pot acum, in 2012-2013, sa ma adresez protectiei cosnumatorului si sa intentez un proces ? Deasemenea ma intereseaza ce sanse de reusita am in aces caz.
Procesele de pana acum se bazau pe faptul ca in contract existau clauze abuzive cum ar fi aceea ca Banca poate sa modificedobanda in mod unilateral, potrivit politicii Bancii. S-a invocate Legea 193/2000 lit. a si e.
Deasemenea s-a dovedit faptul ca banca a marit dobanda cand a crescut LIBOR sau dobanda de referinta BNR, dar a uitat sa o scada atunci cand acestea au scazut.
Deasemenea s-a dovedit ca Banca a incast in mod nelegal un commission de acordate a imprumutului si a fost nevoita s ail restituie clientului.
Vreau sa specific ca am citit de mai multe ori contractul si nu am gasit niciunde cum se calculeaza dobanda sau care este valoarea marjei fixe.
Notificare 2% plus
alexteo
Buna seara
am un credit de nevoi personale cu ipoteca in urmatoarele conditii:
moneda CHF; dobanda: variabila, calculata in functie indicele de referinta si ... (vezi toată discuția)