Buna ziua,
Am incheiat un contract de imprumut la OTP Bank, in anul 2008, in franci elvetieni, cu dobanda variabila, functie de LIBOR, DAE 5,7%/an. Dupa 6 luni, am fost anuntat ca valoarea indicelui LIBOR este de 2,90 si in consecinta dobanda este marita la 6,99 %/an. La scaderea indicelui LIBOR la valoarea de 0,36, cat este in prezent, am solicitat sa mi se recalculeze dobanda si am primit raspuns ca pot sa-mi "ofere" o dobanda de 6,26% + LIBOR 0,36, actualizat trimestrial. La intrebarea mea de ce nu se actualizeaza dobanda de 5,7 %, conform contractului incheiat mi se solicita sa semnez un act aditional prin care accept dobanda de 6,26 + variatia LIBOR. Refuza sa-mi comunice cat a fost marja bancii la data incheierii contractului, de la care se aplica variatia dobanzii, functie de LIBOR, dar dintr-un calcul elementar, avand in vedere ca LIBOR era aprox. 2,2, rezulta o marja de 3,5, la care ar trebui sa se aplice variatia, adica 3,5 + 0,36 =3,86%. Propunerea lor de a accepta o dobanda de 6,26% cred ca este o marire impusa a dobanzii, deoarece o crestere a LIBOR la 2,2 cat era cotat la data incheierii contractului, ar duce la o dobanda de 6,26%+2,2=8,46%, adica mult peste 5,7 %. Nu-mi spun de ce nu calculeaza dobanda la procentul stabilit (5,7=marja bancii + LIBOR), iar la toate sesizarile mele nu-mi raspund la ce solicit si imi spun de fiecare data ca trebuie sa accept 6,26 + LIBOR.
Va rog sa-mi spuneti daca este vreo forma de mediere, intelegere sau ce trebuie sa fac.
Multumesc.
Radu Chidean, Cluj-Napoca, 0729043482