Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Sotul meu nu are pe cartea de munca acea stampila cu scanat si arhivat, desi cartea de munca a fost la angajator.
la fel si parintii mei, au doar o stampila cu prelucrat (dar nu si cea cu arhivat) - ce inseamna asta, ca nu au cartea de munca scanata la casa de pensii? ei urmeaza sa se pensioneze, au peste 30 de ani de munca...
Iar cand am fost la casa de pensii sa verific daca se gaseste in baza de date cartea de munca a sotului, functionara a spus ca nu e, si a ridicat din umeri cand am intrebat ce putem face sa rezolvam, unde o putem scana? lucreaza din 1998, e absurd sa piarda atatia ani de munca, pentru ca aceasta campanie nu a fost mediatizata cum trebuie .
Exista o solutie?
Multumesc,
Cristina
Lunea trecuta am vrut sa merg la pediatra cu copilul meu de 1 an si 8 luni, fara programare, dupa ce cu 2 zile inainte am fost cu el la urgenta (era sambata). voiam sa imi dea medicamentele recomandate de la urgenta, compensate. Insa mi-a spus ca daca nu-mi fac programare (adica sa merg peste inca o saptamana) trebuie sa platesc o taxa de 40 ron (pentru ca nu e urgenta si pt ca nu e programare).
De ce trebuie sa platesc acesti bani? ce rezolv daca dau acesti bani, tocmai ca voiam sa scutesc niste bani pt medicamente, si sa le iau compensat.
E legala aceasta cerinta a medicului?
multumesc mult, de dimineata tot sun la hambarului, dar fie suna ocupat, fie zice ca e post deranjat, fie suna si nu raspunde. mai am timp pana la ora 3 :confused:
draga pakos, iti multumesc mult de tot pentru asigurari. asa e si logic sa se intample. pentru a elimina orice dubiu, voi incerca sa ma duc la directia copilului unde se aproba dosarele.
multumesc inca o data,
cu stima,
Cristina
oricum sotul nu va intra in somaj, deci nu asta e in discutie, ci va fi fara loc de munca.
sunteti sigura? pentru ca legea contrazice cum ca un om aflat in somaj nu poate beneficia:
Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
e corect, sau ma uit unde nu trebuie?
Eu ma gandesc ca in momentul in care ai un copil, tu deja achitandu-ti toate darile la stat, inclusiv in cele 12 luni obligatorii dinaintea nasterii acestuia, statul e obligat sa-ti asigure aceasta indemnizatie indiferent de situatia ta profesionala, pana la 2 ani.
daca eu ca mama trebuie sa ma intorc la munca din mai multe motive, nu cred ca tatal, care nu a avut intrerupere de contract nici o zi incepand cu 1998 nu poate lua in locul meu indemnizatia, doar pentru ca inainte de a depune dosarul nu mai are loc de munca.
Verificati va rog ordonanta, m-ar ajuta foarte mult sa stiu f clar ca nu vor fi probleme in situatia asta.
In ceea ce priveste valoarea indemnizatiei, se calculeaza clar ce a luat sotul in ultimele 12 luni inainte de a se naste copilul, aici nu e nici un dubiu.
multumesc mult pentru ajutor :innocent:
multumesc mult pentru raspunsul promt.
in cazul in care depune dosarul, tatal poate solicita dupa 4 luni de la incetare, sa i se completeze adeverinta de venit de catre fostul angajator? acea anexa 4.
ce se poate completa in prima parte ai ei daca nu e angajat?
Se adevereşte prin prezenta că doamna/domnul .............................................,CNP ........................., domiciliată/domiciliat în localitatea ............................, str...................................................................... nr. ........., bl. ............, sc. ......., et. ........., ap. .............,sector/judeţ .........................., având calitatea de1 ..…................................
în instituţia noastră de la data de ...................................................:
I. Referitor la îndeplinirea condiţiilor de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru
creşterea copilului:2
în perioada de la ................................ până la ............................... a beneficiat de indemnizaţie de
maternitate;
la data de ......................................... se împlinesc cele 42 de zile din concediul de lăuzie;
în perioada de la ..................................... până la .................................. a beneficiat de indemnizaţie
pentru creşterea copilului;
începând cu data de ............................................... se aprobă concediul pentru creşterea copilului.
a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, după cum urmează:
o de la (zi/lună/an) ......................………… până la (zi/lună/an) ……….............................……
va intreb pentru ca trebuie sa dam un raspuns azi la serviciu la el, si nu as vrea sa ne trezim peste cateva luni ca nu mai poate intra in CIC.
buna seara,
rugamintea mea este sa-mi spuneti daca in urmatoarea situatie tatal poate depune dosar pentru indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani:
copilul s-a nascut in martie 2009, si, anterior nasterii, ambii parinti au avut continuitate pe cartea de munca, adica sunt eligibili pentru indemnizatie (12 luni minim). dupa 5 luni de la nastere, sotul meu (tatal) urmeaza sa fie dat afara prin restructurare la 1 septembrie. am gasit ca solutie ,pentru situatia financiara, sa intre el in ingrijire copil si eu sa ma intorc la munca. insa nu de acum, ci de la 1 ianuarie 2010. daca el va avea 4 luni de incetare contract pana in ianuarie 2010, mai poate depune dosar pentru indemnizatie? sau e obligat sa fie angajat in momentul in care cere trecerea in CIC?
Multumesc mult