avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sunt minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sunt minor

am 15 ani,intr-o seara un baiat de 18 ani s-a luat de un prieten de-al meu.eu m-am duc sa vb cu persoana respectiva sa vad ce s-a intamplat,iar acesta a inceput sa imi adreseze cuvinte urate,in monentul acela el a sarit la minesa dea cu pumnul,iar in momentul acela incercand sa-l calmez a dat cu capul de un zid si si-a spart,capul si-a scos certificat medico-legal pe 9 zile si a depus plangere penala el are un martor de varsta lui,iar eu nu am nici un martor.ce poate sa mi se intample?poate sa-mi faca dosar penal?
Cel mai recent răspuns: Elisabeta Cocolos , Consilier juridic 18:34, 14 Mai 2010
Minorii cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani raspund penal doar daca se dovedeste ca au actionat cu discernament.In privinta eventualelor daune morale, cheltuieli cu tratamentul medical pe care victima le-ar pretinde ,acestea, inevitabil , vr fi suportate de catre parintii dvs...dar nu am inteles...baiatul s-a dat singur cu capul de perete sau l-ati dat cu capul de perete??
incercati sa va impacati si sa-si retraga plangerea si astfel nu mai aveti probleme.
daca nu ,depinde de ancheta si de conduita pe care ati avut-o pana acum si puteti sa scapati chiar si cu o amenda
In primul rand , relevente, in vederea angajarii raspunderii penale , sunt ingrijirile medicale.In cazul de fata , chiar daca sunt noua zile care presupun tratarea leziunilor cauzate prin savarsirea faptei , este retinuta infractiunea prevazuta de art.180 din Codul penal , in speta loviri sau alte violente.
Rezolutia infractionala e intrunita, cata vreme conduita antisociala a avut loc cu intentie.

In privinta cuvintelor care au lezat integritatea si demnitatea morala a prietenului dumneavoastra, suntem in prezenta unei infractiuni de insulta, infractiuni a carei insemnatate e una redusa, in raport cu alte dispozitii ale Codul penal .
( de regula , se dispune , printr-o rezolutie , neinceperea urmaririi penale)
Sanctionarea, in cazul ambelor fapte opereaza in cazul in care plangerea penala prealabila e introdusa ca act de sesizare fie la politie , fie la parchet, in termen de 2 luni de la data la care partea vatamata a cunoscut sau a putut cunoaste faptuitorul.

Impacarea , respectiv retragerea acestui act permite inlaturarea raspunderii penala si , conform codului mai sus mentionat , e totala ( are in vedere atat latura civila , cat si latura penala a cauzei ) , definitiva (nu se mai poate reveni asupra vointei deja exprimata ) si neconditionata.

Chiar in plangerea penala prealabila prietenul dumneavoastra poate face precizarea ca se constituie parte civila si , de asemenea , poate aprecia suma de bani care-i acopera prejudiciul cauzat.

Acest diferend poate fi transat si in fata instantei de judecata , pe cale unei raspunderi civile delictuale, in acord cu art 998-999 din Codul civil, fara a mai fi parcurs un proces penal , insa , in prezentul caz va fi platita taxa judiciara de timbru , in raport de suma de bani ceruta de catre prietenul dumneavoastra, in vederea restabilirii situatiei anterioara savarsirii infractiunii.
In procesul penal , actiunea civila , alaturata celei penala , nu presupuna plata vreunei taxe.

Succes.;)
Desi povestea dvs. este cel putin "defazata",daca nu cam neadevarata deoarece ati "uitat" sa ne aratati cum,tocmai, din incercarea dvs.de a-l calma pe baiat,acesta a ajuns cu capul in zid,eu va sfatuiesc sa ajungeti la discutie ca intre oameni maturi si sa va impacati.
Chiar daca nu exista raspundere penala pentru minor,parintii acestuia,cum de altfel vi s-a aratat ,pot raspunde civil pentru eventualele prejudicii sau suferinte ocazionate de violenta aplicata de fiul lor.
Imi vine greu sa cred ca victima s-a dat singura cu capul de zid, mai ales ca aceasta a incercat sa va loveasca initial cu pumnul...avand in vedere numarul de ingrijiri medicale stabilite prin certificat INML, incadrarea va fi de "lovire sau alte violente..."avand in vedere varsta frageda, mai mult ca sigur se va aplica o mustrare (sau poate o amenda) - in cauza, poate opera si circumstanta atenuanta a provocarii; pe latura civila insa, va trebui sa suportati (mai bine zis parintii vor trebui sa suporte) despagubirile materiale si cele morale care se vor dovedi, respectiv aprecia in urma desfasurarii procesului penal. O solutie mai buna ar fi sa va impacati cu partea vatamata, aceasta retragandu-si la randul ei plangerea!
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2010
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat

Alte discuții în legătură

Zile spitalizare andrale andrale La cate zile de spitalizare se poate baga in penal? (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla??? nanucu nanucu In urma cu 2 saptamani am avut o altercatie cu un coleg, ne-am injurat, el a venit mi-a dat o palma, dupa care ne-am impartit cate un pumn, el mi-a invinetit ... (vezi toată discuția)
Cred ca sunt chemat in instanta Alexz Alexz In urma cu cateva zile am avut o altercatie cu un baiat el m-a lovit si vazand ca vrea sa continue am inceput sa il lovesc si eu,dupa ce s-a terminat bataia el ... (vezi toată discuția)