avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Abuz de incredere la inchirierea unui automobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Abuz de incredere la inchirierea unui automobil

Stiati ca fapta prin care cineva inchiriaza un autoturism pe baza de contract si nu-l mai retuneaza la sfarsitul contractului este cconsiderata abuz de incredere de catre politie ? Chiar daca in contract se specifica aspectul ca nereturnarea autoturismului dupa expirarea contractului este considerata furt.
Foarte multe companii de inchiriere auto s-au lovit de aceasta probleme si polita nici macar nu da masina in urmarire, solicitand companiei pagubite de dea in judecata clientul pentru recuperarea autoturismului.

Ce parere aveti ?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 19:12, 4 Aprilie 2010
Persoana care detine bunul ce face obiectul infractiunii trebuie sa detina acel bun in baza unui titlu, fie ca este contract de gaj, depozit, transport etc. Detinerea bunului nu reprezinta o posesie in sensul celei definite de Codul civil, ci o detentie precara, ceea ce presupune obligatia celui care detine de a returna bunul in momentul incetarii raportului juridic. Daca nu exista un raport patrimonial in baza caruia se detine lucrul, nu se poate retine infractiunea de abuz de incredere, ci este o infractiune de furt.

In plus, nu trebuie confundata obligatia de restituire a bunului detinut precar, cu obligatia de a restitui o suma de bani, care face obiectul unui raport de drept civil si in caz de neexecutare a obligatiei, creditorul se poate indrepta impotriva debitorului care refuza restituirea sumei, numai in instanta civila.

Nu exista infractiunea de abuz de incredere nici atunci cand persoana detine bunul in baza unui raport civil care ii da drept sa il foloseasca, sa si-l insuseasca sau chiar sa nu il restituie.

In ce priveste actele de insusire, dispunere sau refuz, trebuie facute urmatoarele precizari. Insusirea unui bun sau a mai multor bunuri de catre aceeasi persoana, detentor precar, nu constituie continutul mai multor infractiuni de abuz de incredere, ci numai a uneia. Dispunerea consta in acte de dispozitie, spre exemplu instrainarea bunului, pe care detentorul le face, desi titlul in baza caruia detine bunul nu ii permite executarea unui astfel de act. In fine, refuzul de restituire, poate sa fie expres sau tacit si consta in atitudinea faptuitorului de a nu inapoia bunul detinut. Poate forma element material al infractiunii si distrugerea bunului primit in gaj de la creditor.
~ Conținut șters la cerere ~
@MihdanBV - Fapta de a nu returna autoturismul inchiriat dupa expirarea contractului este ABUZ DE INCREDERE , cum foarte bine au spus cei de la politie! Pentru recuperarea masinii proprietarul este obligat sa il dea in judecata pe detentorul precar !B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare imprumut maria.dinca maria.dinca am imprumutat acum un an si jumatate 1500 de euro unei persoane care m-a ajutat intr-o imprejurare si fata de care ma simteam obligata. de atunci ma tot duce ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila - data de la curge termenul aleahim5562 aleahim5562 Buna ziua De cand se i-a in considerare termenul de 60 de zile la plangerea penala? Imediat dupa fapta in sine sau dupa ce a refuzat sa-mi dea suma de bani? (vezi toată discuția)
Abuz de incredere? robertsega32 robertsega32 Fapta de a vinde un produs pe care il detii in regim de consignatie si a nu mai da banii apoi catre proprietarul bunului respectiv este considerata ... (vezi toată discuția)