avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nelamuriri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nelamuriri

Sunt casatorita din august 2008.Apartamentul in care locuim este pe numele soacrei.Am vrut sa divortez in mai multe randuri insa sotul m-a amenintat ca " ma lasa in chiloti".Bunurile mele sunt cumparate din banii parintilor mei dinainte de nunta(locuim acolo din aprilie 2008).Pentru unele ca de exemplu mobila de bucatarie, hol,perdele nu am factura.Masina pe care o avem este tot platita de parintii mei in proportie de 75% si este pe numele meu.Am cumparat-o in august 2009.Dupa casatorie din darul de nunta am cumparat alte lucruri de care aveam nevoie in casa.Pot sa imi recuperez macar o parte din bunuri?Ce se intampla cu masina?Veniturile noastre sunt asemanatoare, chiar in primul an am avut venituri mai mari ca el.La ce sa ma astept? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:29, 5 Aprilie 2010
Teoretic bunurile achizitionate in timpul casniciei sunt bunuri comune si intra in masa partajabila.
Daca aveti cum demonstra ( inscrisuri, martori etc.) ca participarea dvs. la cumpararea unor bunuri e majoritara sau totala, vi se vor atribui dvs. sau nu vor intra in masa partajabila.
Cu alte cuvinte demonstrati ca ati platit 75% din masina si puteti sa ii dati fostului sot 25% din valoare, ca sulta si sa ramaneti cu masina. Nu puteti demonstra, se imparte 50-50.
Bunurile dvs. mobile ( aragaz si ce ati mai zis) nu trebuie sa fie introduse in masa succesorala.
Trebuie sa va asteptati la reactia sotului la cererea dvs. Daca el considera ca e cazul sa se lupte pt un aragaz, o va face.
~ Conținut șters la cerere ~
Divortul poate fi solutionat independent de partajul bunurilor si daca exista dovezi ca relatiile dintre soti sunt "grav si iremediabil vatamate",rezultate din probele care vor fi administrate(acte si martori),casatoria poate fi desfacuta.
De asemeni daca nu exista copii,casatoria poate fi desfacuta si prin acordul partilor,daca acesta exista.
Cu privire la partajul bunurilor,trebuie sa faceti dovada cu acte,inscrisuri,expertize ca bunurile despre care vorbiti au fost dobandite inainte de casatorie sau ca aveti o contributie majora in achizitionarea lor,
Cu privire la autoturismul aflat pe numele dvs,trebuie sa faceti dovada ca banii de achizitionare a acestuia, au fost achitati exclusiv de parintii dvs(cei 75%),iar restul de 25% ar urma sa se imparta in cote egale,banii fiind achitati de ambii soti in timpul casatoriei.
De asemeni parintii dvs,in cadrul procesului de partaj,pot depune cerere de interventie in interesul dvs,cu privire la banii achitati de acestia,in masura in care pot dovedi aceasta,cu datele la care au fost scosi banii din banci,dar si cu faptul ca banii v-au fost inamanati dvs.
Acelasi lucru il pot face acestia si in situatia altor sume care v-au fost remise,in masura in care pot dovedi acest lucru.
In privinta celorlalate bunuri dobandite in timpul casatoriei,acestea vor fi impartite in cote egale,in masura in care niciuna dintre parti nu poate dovedi o contributie majora.
Cred ca datorita problemelor cu privire la bunuri si contributii care trebuiesc dovedite,ar trebui sa apelati la sprijinul unui avocat care sa va sustina .
Succes !
Ultima modificare: Duminică, 4 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Va recomand ca, in situatia in care sunteti decisa de pasul pe care doriti sa-l faceti, odata cu cererea de divort sa introduceti o cerere de partaj bunuri comune in care sa le mentionati pe toate, valoarea acestora pe care credeti ca o au la acea data si contributia sotilor la dobandirea acestora.
Daca sunt bunuri achizitionate de parintii dv. pe numele lor, acestea nu sunt bunuri comune ale sotilor si nu vor intra in masa partajabila. La fel nici bunurile achizitionate anterior incheierii casatoriei.
Va recomand sa faceti fotografii ale acestor bunuri si, in situatia in care veti parasi domiciliul conjugal, voit sau nevoita, sa aveti o dovada a existentei acestor bunuri pentru efectuarea partajului.
Va recomand calduros angajarea unui avocat! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire bani divort cristina_2013 cristina_2013 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez pt ca sotul sa nu-mi ia banii la divort. Situatia este urmatoarea: - salariul meu este cel putin dublu fata ... (vezi toată discuția)
Despre partaj sindilaru sindilaru Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)
Soțul meu a cumpărat înainte de căsătorie o casă cu bani dintr-un împrumut, achitat ulterior cu banii de la nuntă. acum suntem în divorț, ce șanse am la jumătate din casă și din bunuri? emiliano zapata emiliano zapata Bună... înainte de a mă căsători,soțul meu a luat bani împrumut,cu acordul meu și a cumpărat viitoarea noastră casă,trecând-o pe numele lui. După ... (vezi toată discuția)