BUNA ziua am multa intrebari;am lucrat la o firma 2006-2009cu8 ore am schimbat locuri de munca fara intrerupere2009 martie cu norme 4-ore.Acum patronul desfinteaza postul meu,eu acum sint insarcinata 1 luni.intrebarea mea este are drept patronul sa dea afara?daca da afara atunci am dret sa beneficiez somajul si indemnizatie cresterea copilul? MULTUMESC MU LT!
1. Daca sunteti gravida faceti o scrisoare angajatorului prin care il anuntati ca sunteti insarcinata. Atasati si o adeverinta de la medicul de familie sau medicul ginecolog.
2. Dupa ce angajatorul a luat la cunostinta ca sunteti insarcinata nu va mai poate concedia (vezi OUG 96/2003).
3. Va redau din Codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
4. In timp ce sunteti in somaj indemnizat puteti beneficia si de concediu de maternitate si de concediu si indemnizatie pentru crestere copil pana la 2 ani.
Concediere gravida
fronescu
am si eu o nelamurire lucrez la un patron care dupa ce a aflat ca sunt insarcinata vrea sa ma concedieze lucrez de 4 luni si in a 2 luna am ramas insarcinata ... (vezi toată discuția)