Buna ziua!
Am o nelamurire legata de concediul de maternitate.Sotia mea a avut concediu dat de catre medicul de familie in luna a 8-a de sarcina si respectiv luna a 9-a .A dus aceste certificate de concediu medical angajatorului dar acesta refuza sa ii plateasca cei 85 % din salariul brut conform legii.
Va rog sa imi spuneti ce trebuie facut pentru a putea recupera banii de la angajator, in cazul in care acest lucru este posibil.
Va multumesc
1.Va redau din OUG 158/2005:
Art. 36. -
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. Adresati-va Casei de Sanatate si spuneti despre ce este vorba si sa vina sa verifice cele spuse de dvs.